Предраг Кон: У Србији једне године било 9 умрлих од грипа у дану, па није уведен 24-часовни полицијски час

За могуће увођење 24-часовног полицијског часа доктор Кон каже да је то одлука власти

Предраг Кон (Фото: Танјуг/С. Р.)

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је вечерас, гостујући у емисији „Упитник” на РТС-у, да је, без обзира на данашњи дан, који се сматра најгорим од почетка епидемије у Србији, када је број жртава корона вируса порастао на 23, „умерени оптимиста”.

У последња 24 сата од последица корона вируса преминуло је седам особа у Србији, а регистровано 115 нових случајева.

„Ја сам и даље умерени оптимиста. Још немамо нагли скок да дуплирамо број из дана у дан, то нам се још није десило”, рекао је доктор Кон.

Говорећи о просечној старости преминулих до сада, он је рекао да је просечна старост мушкараца преко 58 година, а жена преко 53 године. „Сад поново има двоструко више мушкараца него жена. Данас је седам мушкараца умрло, просечна старост је преко 58 година”, каже Кон.

Каже да је на респиратору 69 пацијената, да се повећава број пацијената на респиратору, као и број умрлих.

„Имамо ситуацију која се погоршава, али имамо и даље доста успеха у овим сузбијању вируса”, каже епидемиолог.

Одговарајући на питање колики скок очекују у наредним данима, он каже да је ситуацију илустровао бројем оболелих у Београду, односно њиховим контактима и проналаском тих особа са којима је заражени био у блиском контакту.

„Имамо 80.000 људи које треба пронаћи. Толико је их је баш у самој изолацији. У Београду је преко 9.000 који су под директним надзором, у кућној или самоизолацији, мислим да је укупно људи који су под неком врстом надзора око 14-15.000”, рекао је доктор Кон.

Објашњавајући сложеност проналаска свих контакта заражених, Кон је рекао: „Прво, сваки пут кад ми прочитамо бројку 115, треба да знате да сваки од тих 115 је имао у просеку 20 контаката, које морамо да пронађемо и ставимо под изолацију”.

Додао је да постоји „загушење у издавању резултата од тестирања”, не стижу одмах резултати, већ накнадно.

За могуће увођење 24-часовног полицијског часа, доктор Кон каже да је то одлука власти.

„Двадесет четири сата полицијског часа има свог смисла, то је кад више не може да се контролише епидемија. Не мислим да смо ми баш у таквој ситуацији. Две недеље ако нема контаката, нема простора где вирус више да се шири. Та могућност је сламка спаса”, рекао је Кон, преноси Танјуг.

Подсетио је да је у Србији једне године било у дану девет умрлих од грипа, па није уведен 24 часовни полицијски час.

„Полицијски час је одлука власти, власт је та која може да контролише контакте у том смислу, иначе држава ће за такву меру увек имати подршку струке”, рекао је епидемиолог Кон.

Наслов и oпрема: Стање ствари

(Политика, 20. 3. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Да ли има примера да је нека особа просечне старости и здравственог стања, без озбиљних хроничних и акутних болести, тешко оболела или умрла од Ковида 19?

 2. Те године “ЕПИДЕМИЈА“ није прекинула предизборну кампању!

  @cp6cku
  НЕМА! НЕМА! НЕМА!
  Нема – јер нема здравих!
  Утеривање страха, ширење панике, зебња, бојазан /=СТРЕС/,
  општа социјална несигурност за себе , породицу, ширу заједницу –
  чини човека акутно и хронично оболелим, обара имунитет и вирус
  неометано окупира организам.

 3. Сад кад је јасно да би ТО била ненормална одлука, Кон ће да се извуче од ширења лажних вести, панике, а нека Вучић лупи о патос…тако ваљда и треба

Оставите коментар