Иштван Пастор: Није могућа забрана кретања 24 часа, то је неодрживо

Могуће је увести карантин на 24, па и на 48 часова, али пре или касније потребно је изаћи бацити смеће, нешто купити, отићи нешто да се уради, рекао председник Скупштине Војводине

Иштван Пастор (Фото: Снимак екрана/ТВ Б92)

Нови Сад Не верујем да је могуће увођење потпуне забране кретања у трајању од 24 часа, јер је то неодрживо, каже председник Скупштине Војводине Иштван Пастор.

Он наглашава да је потребно да људима до свести дође да својим понашањем угрожавају здравље.

„Могуће је увести карантин на 24, па и на 48 часова, али пре или касније потребно је изаћи бацити смеће, нешто купити, отићи нешто да се уради. Када се тај карантин заврши, поново ће одједном сви бити на улици, што ће значити да ћемо бити тамо где би и иначе били без карантина“, рекао је Пастор за Суботички мађарски радио.

Зато, каже, не сматра да је могућа потпуна забрана кретања у трајању од 24 часа, али да то не значи да не може доћи до двадесетчетворочасовне забране за викенд, или да се неће ограничити кретање током два или три сата пре или поподне.

Пастор, који је и председник Савеза војвођанских Мађара, навео је да је добар пример прилагођавања ограничењима дозвола старијима од 65 година у сеоским срединама да оду до њиве или воћњака како би пољопривредни радови били завршени на време.

„Мере које је донела Влада биле су неопходне, и ту говорим о свим до сада донетим ограничењима, а брзина њиховог увођења зависила је од ситуације и података из претходног дана“, рекао је Пастор.

Каже да је постојала нада да ће се мере уводити постепеније и да ће их се грађани доследније придржавати.

„Видимо да ни оне почетне мере грађани нису поштовали, много гостујућих радника је пристигло из западне Европе и потпуно се оглушило о правила и понашали се као да се ништа не дешава, расејали су вирус и убрзали цео процес“, рекао је Пастор.

Он је поновио став струке да су наредне две седмице од кључне важности.

Пастор је навео да број заражених и број умрлих у Војводини показује да је испод просека у односу на целокупно становништво земље.

„Као и све, Војвођани су и овоме озбиљно пришли, још и пре десет дана држали раздаљину у редовима. То не значи да није било оних који су покушали да прекрше, али у основи су се придржавали мера“, рекао је Пастор и поручио да се здравствени систем у Војводини брзо прилагодио раду у условима епидемије.

„Има довољно респиратора, спремност лекара и сестара је огромна, али још нема довољно заштитне опреме за њих. Важно је да се успори ток заразе, јер ако буде превелик нема система који то може да прихвати“, рекао је Пастор.

Каже и да очекује мере државе које ће помоћи не само великим привредним системима, већ и свим привредницима како би могли да опстану, наставе да раде и исплаћују зараде

Опрема: Стање ствари

(Б92, 31. 3. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Васићева она је одлична,

  Са вирусом, свакаким, ко мачка и миш,

  Не зна се само на чијој је страни овај Кризни штаб,

  У Каламати, Грчка, пре типа CorONE,

  https://img.teamhelps.pp.ua/images/Kf92-mt5qEE.jpg

  Добар ми је Пастор.

  Мора и мало шале. Тражи.

  Има она пречанска, „Ако Вас, мама, дохватим вилама – остаће Вам слово Ш на леђима.“

  Или, „је педер, ил је Војвођанин“,

  Или мој Кум.

  „Новосадисти“, засада само за подручје Н. Сада,

  А да су „редовни“ и да воле да се то истакне – јесу.

  Иначе, Новосађане сретнеш где год кренеш по свету, да има наших.

  …“и, немојте да седите на хладном бетону…“

 2. Двадесетчетворочасовни полицијски час уопште не подразумева да не можете изаћи да посетите лекара, баците смеће и слично, исто као што и сада, у периоду полицијског часа, можемо изаћи ако за то имамо валидан разлог. То би Пастор требало да зна.

 3. @Хаеул – a što ne viliš Pastora, da li što je madjar ili što je pametan?

Оставите коментар