ЕУ одобрила приступне преговоре са Македонијом и Албанијом

Државна секретарка Хрватске, која је председавала Саветом ЕУ, каже да је у питању „историјска вест” за две земље, али и важна порука целом Западном Балкану

Фото: EPA-EFE/Stephanie Lecocq

БРИСЕЛ – Савет ЕУ донео је политичку одлуку о отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

Државна секретарка Хрватске Андреја Метелко Згомбић, која је председавала Саветом ЕУ, каже да је у питању „историјска вест” за две земље, али и важна порука целом Западном Балкану.

„Овом одлуком, ЕУ је ојачала своје суседство, обезбедила безбедност и стабилност и потврдила ЕУ перспективу свим земљама Западног Балкан”, каже Метелко Згомбић, пренео је Танјуг.

У Бриселу наводе да је добра вест и то што је ЕУ и у тешкој ситуацији кризе ковид19 испоручила и остала фокусирана на своје приоритете и стратешки важна питања као што је политика проширења.

Одлука о отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом не предвиђа конкретан датум за почетак преговора.

„Међувладине конференције ће бити одржане што је пре могуће, засновано на успесима сваке земље појединачно, каже Метелко Згомбић.

Она је навела да земље чланице треба да до сутра заврше писану процедуру око ове одлуке коју би до краја недеље требало да потврде и лидери ЕУ на видео конференцији.

(Политика, 24. 3. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар