Рајко Петровић: Борба Ел Салвадора против корона вируса

Уверен сам да ни једна земља на свету није предузела боље превентиве мере од Ел Салвадора још од појаве вируса у Вухану

Сан Салвадор (Фото: Фејсбук страница председника Ел Салвадора Најиба Букелеа)

О медицинским аспектима короне као лаик не знам ништа. Међутим, као неко ко се бави друштвеним наукама и прати свакодневно вести у свим земљама Латинске Америке, осећам дужност да са пријатељима и познаницима поделим случај државе Ел Салвадор и корона вируса. Мислим да је врло важан.

Ел Салвадор има приближно становника као Србија. Уверен сам да ни једна земља на свету није предузела боље превентиве мере од Ел Салвадора још од појаве вируса у Вухану. Ова држава је прво забранила улазак Кинезима у земљу, а потом свима који су боравили у Кини. Како се вирус ширио по другим земљама, тако је Ел Салвадор забрањивао улаз грађана тих земаља, а потом и својим држављанима који су тамо. Забрана путовања у све те земље се подразумевала. Млади председник Најиб Букеле први је издао снажну препоруку грађанима да не излазе из домова сем у нужди. Све се то одвијало седмицама пре него што је пандемија жестоко потресла Европу. Њему су се сви тада смејали и оптуживали га. Наравно, до сада је Ел Салвадор предузео све драстичне мере, као и већина европских земаља. Ел Салвадор је покренуо убрзану изградњу највећег клиничког центра у Латинској Америци. Стране фирме су се пре месец дана разбежале у суседне земље, а господин Букеле је рекао пророчки – брзо ће побећи и одатле, но то је нама небитно, важни су наши људи, економију ћемо опоравити.

Фото: Фејсбук страница председника Ел Салвадора Најиба Букелеа

Пре неко вече је установљен ТЕК ПРВИ СЛУЧАЈ оболелих у овој земљи. Надлежне службе земље која је најозбиљније схватила ову ситуацију направиле су фантастичну мултимедијалну пројекцију ширења епидемије, подсећам, иако је држава предузела све мере и иако није било оболелих. Предвиђања су јако јако лоша. Око 80% грађана ће оболети. Од њих 80% лакше, 15% уз потребну медицинску негу, а 5% ће бити у тежем стању. Умреће минимум 1%, а максимум 5% заражених.

Видео сам невероватно симулацију која показује колико брзо се ова болест шири са човека на човека, и све тако у целој заједници.

Имам своју теорију о свему овоме, али су ово озбиљни подаци земље која је озбиљно приступила корони од самог почетка. Ово зло се шири брзо и изазваће озбиљне социјалне, политичке и економске последице. Оптимистичка процена ове земље је да ће 65 милиона људи у свету умрети од ове болести.

Надам се да ће све бити много, много блаже, али за сада стручни тимови ове земље невероватно прецизно предвиђају развој пандемије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Рајка Петровића)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Кориснику @ Данило, @Д.

    Истински ценимо Ваш напор, праћење сајта, дељење и укупни допринос.

    Али схватите: правила коментарисања јасно кажу ПИШИТЕ О ТЕМИ а не ОСТАВИТЕ СТО АСОЦИЈАЦИЈА (И ДВЕСТА ЛИНКОВА) које немају везе с темом, али су лично Вама пале на памет.

    Не замерите што такве корисничке коментаре нећемо моћи да објављујемо: драги пријатељу, отворите свој сајт или блог и ширите мисију.

    Коментари корисника служе да говоре о теми чланка а нису Фејсбук статус типа ШТА ТИ ЈЕ САД ПАЛО НА ПАМЕТ.

    хвала на разумевању,
    Александар Лазић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading