Лех Валенса: Пољаци могу истерати Американце из земље

Верујем да ће пре или касније овај гигант — Русија, имати неке предлоге и да ћемо регулисати пољско-руске односе, изјавио бивши председник Пољске

Лех Валенса (Фото: Маркус Шрајбер/АФП)

Бивши председник Пољске, оснивач антикомунистичког покрета „Солидарност“ и добитник Нобелове награде Лех Валенса није одушевљен америчким присуством у Пољској. Каже да их Пољаци могу протерати из земље.

Ако Американци буду овде, потрошиће неколико долара, а ми ћемо на томе зарадити. Тако да је са те тачке гледишта у реду, али са војне је бесмислено, рекао је Лех Валенса за РИА Новости.

Може ли Пољска, ако то буде неопходно, замолити америчке војнике да напусте земљу?

Сада не можемо то урадити јер нисмо у добрим односима са Русијом, али ако се односи побољшају, неће бити потребно да Американци буду у земљи.

Ако Американци не желе да оду, Пољаци их могу истерати. Али Американцу могу одбити да напусте земљу.

Ми их можемо прогнати. Пољаци их могу истерати из земље.

Да ли су односи две земље дотакли дно, и могу ли се поправити?

Пољска филозофија је таква да најјачи дају предлоге и предузимају иницијативу. Јер ко ће слушати онога ко је слабији? Овог пута Русија је много јача од Пољске, па би Русија требало да предложи. Ови предлози нису компликовани. Морамо да рашчистимо прошлост и изградимо бољу будућност. Стога верујем да ће пре или касније овај гигант — Русија, имати неке предлоге и да ћемо регулисати пољско-руске односе.

Шта би председници Дуда и Путин требало прво да ураде да би започели процес побољшања односа?

За почетак треба решити питања која се тичу прошлих времена. Потребно је оформити групу за решавања проблема из прошлости.  А под прошлошћу се подразумева и ослобађање Пољске, за шта треба да смо захвални. А истовремено су нам наметали комунизам, који ми нисмо хтели. Док то не решимо, увек ће постојати неразумевање јер су се чињенице помешале. Због тог ни нема поштовања према ономе што се треба поштовати. Све док то не урадимо, свађаћемо се једни са другима, као што то сада радимо.

Рођен сам за препреке – дошао бих 9. маја

Деветог маја ће се прославити 75. годишњица Дана победе. Ако вас позову да посетите Москву тих дана, да ли ће постојати неке препреке за то, политичке или неке друге?

Рођен сам за препреке и њихово превазилажење. И зато ћу савладати све препреке, ако будем позван, и доћи ћу да присуствујем и одам почаст овом важном датуму, огромним жртвама и Победи.

Владимир Путин (Фото: Бета/АП)

Зашто председник Трамп, председник Макрон и канцеларка Меркел сматрају  да је могуће и корисно састајати се са председником Путином, док председник Дуда то није покушао ниједном?

Популисти и демагози су преузели реч, ослабили мудру политику која се водила раније, и ослањају се на то. Будући да су раније спроведене реформе биле тешке, постоји одређени број „жртава“. И они се фокусирају на те жртве, незадовољне људе. А можда је незадовољних много јер смо све „померили“, свака сфера је промењена, а људи не воле промене.

Када су претходни систем и сарадња престали да постоје, почела је нова епоха. То више није мала држава јер су технологије превелике и не уклапају се у мале земље. Стога морамо изградити нешто више. Након што је прошла филозофија управљања државом престала да постоји, појавила се епоха изградње интелигенције, информације и глобализације.

Трка пацова се мора завршити

Каква је структура нове филозофије?

Она нема ни програма, ни структуре. Толико је различита да захтева другачију организацију других структура. И овђе је Русија веома потребна.  А она не учествује у овој великој дискусији. На који начин треба да организујемо односе између земаља, и како треба глобално да будемо уређени. И зато је потребно што пре променити односе како би Русија више учествовала у нашој новој изградњи. Свака држава има свој фундамент. Немогуће је изградити нешто велико уз такве поделе.

Фото: Алексеј Витвицки/Спутњик

Прво питање је шта је темељ нове изградње. Друго питање је какав је економски систем.  Комунизам одбацујемо зато што се није оправдао нигде у свету. Али ни капитализам не одговара. Капитализам се заснивао на томе да су се државе такмичиле ко више зарађује и ко ће кога преварити. Неко је то назвао трком пацова. Између држава одвијала се трка пацова. Када завршимо са трком пацова, јер стварамо нешто више, половина капиталиста неће бити потребна. Економија слободног тржишта — да. Али све остало треба да организујемо другачије, јер ће се трка пацова завршити.  Стога је овде потребна Русија као велика земља у овој дискусији, да би се могле доносити одлуке о главном.

Шта мислите, тражећи од Русије репарације, да ли пољске влада жели дa  изгледа боље у очима бирача или се заиста нечему нада?

Проблем је у томе што ако почнемо да се прерачунамо, израчунаћемо тако да нико њиме неће бити дужан. А пошто не разговарамо, појављују се апсурдне жеље. Како израчунати колико је Руса погинуло у Пољској? Како? Пошто не разговарамо, појављују се разне спекулације.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 19. 3. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

4 replies

 1. Буди се пољска памет. Не заборавимо, Пољаци су велики и историјски словенски народ.

 2. Размишљање Лех Валенсе, бившег председника Пољске, доживљавам као глас здравог разума, реалност могућег и нада у превазилажење међусобних неспоразума. Да би се то постигло и кренуло ка сарадњи, на обострану корист, морало је да сазри у размишљањима политичке елите, искреност и спознаја – да би било какав сукоб, па и вербални, нанео више штете и неизвесности од варљиве и пролазне користи. Ово тим прије што су у питању два велика словенска народа.
  Верујем да Пољаци могу много тога да ураде за европски мир и релаксацију међудржавних односа и да одиграју једну велику улогу и путоказ и за друге државе Европе и света.
  Ако Лех Валенса, деветог маја, буде присутан у Москви биће то почетак великих исчекивања, мали почетни корак за велика надања.
  У ону другу страну, велику Русију, нећу да сумњам, верујем да ће прихватити изазов пољског народа и државе, кроз иницијативу и размишљања господина Лех Валенсе…

 3. Пољска мржња, гордост и завист су тако дубоких корјена и размјера да се у овом времену то не може значајније промијенити. Валенса је стари, искусни и инстиктивни бунтовник, који је увидио ко су Американци. Али, он је само изузетак. Наведите још једно познато пољско име које слично размишља. Нам га.

 4. @ Бајо Пивљанин

  На први део коментара немам примедбе, али други га искључује, зато мала допуна!

  Лех Валенса је познат по рушењу комунистичког државног уређења, уз помоћ папе Ivana Pavla II, ili Karol Jozefa Wojtyile (неки извори говоре да је Јевреј, тек проглашен је за свеца па ти контај!).
  Велико је питање да ли Лах Валенса ономадни, или ондашњи, има размишљање овог садашњег, из простог разлога : човек, док је жив, мијења се, има нова сазнања и искуства, сагледава пређени животни пут, мери га и оцењује, важе и процењује, своди рачуне, мења животне погледе…

  Кажеш да је изузетак и тражиш навођење других Пољака који мисле као он!? Како да не! О Пољској врло мало знамо … ко је председник државе, ко председник Владе? Ето, ја не знам!
  Камо лепе среће да не знам ни како се зове наш председник државе или председник владе, министар иностраних послова, и други. Али их знам, силом (не)прилика јер, у историји Срба, од првих писаних трагова до дана данашњег, гори и неспособнији били нису!

  Наша штампа и друга средства информисања не дају ни „рођеној“ опозицији да дође до изражаја!!!
  Чак и да да, била би слаба корист.
  Познати руски историчар В.Кључевски, у интервју Новостима, 13.07.2014.године, рекао је:
  „…да нас историја учи да ниједно ново поколење никад ништа није научило из историјских грешака претходника и да их увек понавља“.

  Ти написа: Али, он је само изузетак! Чак је и то упитно јер његов иступ може бити провокација, не?!
  Све у свему, има ту много непознаница, дилема, промишљања…

  Ипак је то „виша политика“. Остај ми у добром здрављу и не замери на мом размишљању!

Оставите коментар