Дијего Фузаро: Вирус корона као бактериолошко оружје против Кине

Да ли сте заиста сигурни да је вирус корона случајан, природна трагедија попут цунамија?

Телевизијско обраћање Си Ђинпинга у тржном центру у Пекингу (Фото: Ендо Вонг/Асошијејтед Прес)

Немам доказе. Нити имена. Ни сигурност. Немам их. Али од Сократа сам сазнао да је основа филозофирања проблематизација очитог. Критичка расправа о ономе за шта се тврди, по инерцији или ауторитету, да је неупитно и већ дефинитивно решено. De omnibus dubitandum est (у све се мора сумњати – прим. прев.)…

Зато изражавам сумњу, свакако непожељну. Али неко то мора учинити, непријатно као што је то Сократ некада чинио. Да ли сте заиста сигурни да је вирус корона случајан, природна трагедија попут цунамија?

Проатлантско лукавство

У доба бактериолошких ратова и напетости између САД и Кине чини се да дотични вирус заиста има своје специфично проатлантско лукавство. Кинеску економију баца на колена. Блокира контакте с Кином, изолује је. Укратко, питам, да ли је све случајно?

Овај вирус корона мора бити посебно интелигентан и проницљив пошто се појавио у тренутку максималне критичности односа између САД и Кине. То је вирус који разбија кинески свет обарајући га на колена.

Дијего Фузаро (Фото: Печат)

Треба размотрити све могуће трагове, поступати опрезно и пажљиво, чак не занемарујући политичке структуре. На пример, амерички професор Френсис Боиле је говорио о могућности бактериолошког, хемијског оружја, о биотероризму. Не верујем да је претпоставка о биотероризму у случају вируса корона „апсолутна истина“, али све стазе се морају критички проћи, јер само будале немају никакве сумње и имају само одређене извесности. Дакле, кренимо опрезно, понашајмо се како италијанска влада поступа, по мом мишљењу, разумно и опрезно. Ова последња мера (затварање летова ка Кини и из ње – прим. прев.) била је знак велике опрезности и, према томе, треба похвалити министра Сперанцу. И да не заборавимо чињеницу да се, у ово доба тероризма и међународних ратова, чак и бактериолошки ратови, као и најрадикалнији ратови, воде у овој перспективи.

Уосталом, ако имамо икаквог историјског сећања, подсетимо се начина на који су домородачки становници Америке делом истребљени ширењем малих богиња, које су освајачи неправилно, терористички користили. Зато не заборавимо све могуће сумње пре формулисања превише лаких решења. Понављам, само будале имају сигурност и никада не сумњају. Задатак филозофије у овом добу је да покрене сумње и покуша да проблематизује очигледно. Очигледно такође има свој удео у свему овоме.

Са италијанског превео: Драган Мраовић

Опрема: Стање ствари

(Печат, 20. 3. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Pogledajte clanak u AMERICKOM casopisu NATURE MEDICINE iz 2015. i dobicete odgovor na sokratovska pitanja mladog filozofa.

    https://www.nature.com/articles/nm.3985

Оставите коментар