Саветници Ангеле Меркел и Емануела Макрона у посети Приштини

Посета немачко-француске делегације долази у време појачаног притиска на Приштину да укине таксе

Јан Хекер, Емануел Боне и Аљбин Курти у Приштини, 10. 3. 2020. (Фото: КоССев)

Саветници немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона, Јан Хекер и Емануел Боне одржали су данас одвојене састанке са косовским премијером, Аљбином Куртијем, и косовским председником, Хашимом Тачијем. Куртију су пренели „посебну поруку“. Посета немачко-француске делегације долази у време појачаног притиска на Приштину да укине таксе и настави дијалог са Београдом.

Како је јуче било најављено, у Приштину су овог јутра стигли саветници немачке канцеларке и француског председника како би се састали са косовским председником и премијером.

Новинари су их пре састанка са Куртијем упитали да ли имају неку посебну поруку за Куртија, на шта су кратко добили одговор да због тога смо овде, преноси Коха.

Састанку саветника са косовским премијером присуствовао је и немачки амбасадор у Приштини, Кристијан Хелт.

Како преноси РТК, кључна порука је укидање таксе од 100 одсто и представљање приступа два најутицајнија лидера ЕУ, Макрона и Меркелове.

Француско-немачка делегација потом се састала са косовским председником, Хашимом Тачијем. О чему је на састанку разговарано за сада није познато, али део разговора, судећи према јучерашњој Тачијевој најави, јесте.

ЕУ „није јединствена – са руководством које још увек нема ни визију што се тиче Косова ни западног Балкана“; „Држи Косово изолованим, кажњава Косово јер не доноси одлуку о либерализацији виза“; „ЕУ прво треба да донесе одлуку о либерализацији виза а онда може да мисли о улози и да може да игра улогу у дијалогу; А уколико они траже дијалог а држе Косово изолованим мој одговор је негативан за њих“, рекао је јуче Тачи на конференцији за штампу након више састанака са лидерима политичких партија на Косову, поручивши да ће ове поруке да пренесе и саветницима Емануела Макрона и Ангеле Меркел на данашњем састанку.

Хашим Тачи: Нећу прихватити ниједан позив за разговоре у Бриселу док не буде визне либерализације

Косовски председник Хашим Тачи је након данашњег састанка са саветницима Меркел и Макрон рекао да он као косовски председник неће да седне за радни сто у Бриселу док ЕУ не уведе либерализацију виза.

„Прво да се догоди либерализација визног режима, а онда ћемо сести и разговарати о наредним корацима. Када се таква одлука донесе, ми ћемо као руководство разговарати о позивима ЕУ“, рекао је Тачи, преносе приштински медији.

13:20 – Тачи: Разочаран сам, празна обећања

Убрзо након што је састанак завршен, Тачи се пожалио на свом Твитер налогу да је разочаран.

„Ништа о визној либерализацији, без нових идеја о дијалогу, без охрабривања за перспективу у ЕУ. Празна обећања“, поручио је Тачи.

Хекер, Боне и Тачи (Фото: КоССев)

Тачи није крио разочарење ни током конференције за штампу након састанка са немачко-француском делегацијом.

„Европска унија треба прво да донесе одлуку о либерализацији виза, а онда да размисли да ли има капацитета, визије и простора и да ли је спремна да погура дијалог о нормализацији односа између Косова и Србије. Оно што ја видим и како схватам, Европска унија је у потпуности неспремна и за прву фазу либерализације, за коју је мислила да ће елегантно проћи. Они су сада потпуно неспремни и за то, а камоли за постизање једног споразума“, рекао је Тачи.

Поручује ЕУ, да би требало да „поштује Косово као независну и суверену државу, а не да усаглашава своје одлуке и мишљење са мишљењима пет земаља које нису признале Косово“.

„Због тога Европска унија није у стању да води процес дијалога, односно не може га водити представник из земље која није признала Косово и из земље која је гласала против учлањења Косова у УНЕСЦО“, рекао је Тачи.

Подсетимо, Тачи је током јучерашње конференције уједно поручио да сада руководећу улогу у дијалогу Београда и Приштине имају САД.

Посета међународних званичника долази у време појачаног притиска на Приштину да укине таксе и настави дијалог са Београдом. Међутим, видљиве су снажне разлике у приступу са Запада према дијалогу Београда и Приштине; са снажном иницијативом из Вашингтона да се таксе укину, како би се откочио дијалог, који, како већ више гласова упозорава, што пре треба да добије коначни епилог; а са друге, тишином из ЕУ, односно опрезом, пре свега из Немачке да се не пожурује и да се искључи свака могућност етничке поделе територија.

Оне су се очекивано прелиле и на политичку сцену у Приштини, и то не само између опозиције и владе, већ и унутар саме владе. ЛДК подржава став Вашингтона јасно наглашавајући да се не сме улазити у конфликт са најјачим косовским савезником, док Курти у писмима која шаље међународним званичницима наводи да је донео одлуку да укине таксе, постепено, почетком марта, а потом и 15. у потпуности. Он инсистира, међутим, на реципроцитету, односно условима за Србију: да престане са тзв. кампањом одпризнавања и да укине са своје стране баријере за косовску робу. Србија, иако спремна да укине баријере, уколико се таксе укину у целости, наставља са кампањом одпризнавања.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(КоССев, 10. 3. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар