Иса Мустафа: Односи Косова и САД у деликатној фази

Не постоји накнада нити реципроцитет који претеже у поређењу с односима с нашим главним савезником, оценио председник Демократског савеза Косова

Иса Мустафа (Фото: АФП)

Председник Демократског савеза Косова, Иса Мустафа, оценио је да су односи Косова са САД у „врло деликатној, али и критичној фази“ и затражио безусловно укидање таксе на производе из Србије и Босне и Херцеговине.

„Изјава сенатора Пердјуа јасно говори о томе где се налазимо. Не постоји накнада нити реципроцитет који претеже у поређењу с односима с нашим главним савезником“, написао је Мустафа на Фејсбуку.

Мустафа је рекао да, као лидер ДСК, јасно изјавио да је потребно безусловно укидање таксе, док „реципроцитет“ треба да буде усаглашен са САД и ЕУ, у зависности од понашања Србије.

„То је став и глас ДСК-а. Сматрам да на Косову не постоји глас народа који угрожава и доводи у питање односе са САД“, написао је он.

Рекао је да је високог званичника ДСК коме није навео име, послао да се састане са специјалним изаслаником председника САД за дијалог Косово-Србија, Ричардом Гренелом и „директно разговара с њим, да будемо обавештени о недавном састанку председника Тачија и Вучића у Вашингтону и да изнесе ставове ДСК“.

У Приштини се зна да је тај званичник Скендер Хисени, бивши министар спољних и унутрашњих послова Косова.

Мустафа је најавио да ће о томе разговарати с коалиционим партнером, премијером Куртијем, а, као ДСК, „следећих дана ћемо предузети јасне акције за очување партнерства и пријатељства са САД“.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Н1, 10. 3. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар