Вук Јеремић: Вучић договорио Косово у УН

Претпостављам да амбасадор Ричард Гренел и врх америчке администрације очекују да ће Београд и Приштина закључити свој споразум од новембра, изјавио Вук Јеремић

Вук Јеремић (Фото: Глас Америке)

Председник Народне странке Вук Јеремић боравио је у Вашингтону, где је разговарао са представницима америчке администрације у Стејт департменту, конгресменима и сенаторима. У интервјуу за Глас Америке навео је да су разговарали о предстојећим изборима у Србији и каже да је за њега ово била прилика да саговорници добију други угао гледања од онога који су имали када је почетком недеље био председник Србије Александар Вучић.

Америчка администрација је против бојкота избора, а Јеремић тврди да су сада то прихватили.

„Један од званичника америчких ми је том приликом чак и рекао: ‘Видећете, да чак и ако ви останете при томе, да неће сви’, мислећи на опозицију, да остане при томе. И сада се ситуација ипак мало променила, сада се показало да је опозиција заиста јединствена, чврста и да практично сва кредибилна опозиција, свако ко је данас заиста опозиција Александру Вучићу у Србији неће излазити на ове изборе и то је сада стање са којим су се саживели, односно, то су просто прихватили.

Оно што је било много важно је да је нешто са чиме нам је прећено раније, а то је да уколико не изађете на изборе, више нећете бити кредибилни саговорник међународне заједнице, очигледно склоњено са стола, српска опозиција остаје кредибилни саговорник међународне заједнице, то је био један од важних разлога због којих сам посетио Вашингтон ове недеље“, каже Јеремић за Глас Америке.

Глас Америке: Кад кажете да вам је прво било прећено, а сада остају отворена врата за српску опозицију, због чега мислите да америчка администрација инвестира у односе са српском опозицијом, ако се тако може назвати ова посета?

Јеремић: Можда питање демократије и људских права више нису онолико приоритет САД колико су били у прошлости, али то ипак није тема која је у потпуности заборављена и склоњена са стола. Данас у Вашингтону нема више никога ко има било какву илузију да је Србија демократска земља и након ових извештаја Фридом хауса, укључујучи овај последњи, више нико ни не покушава да Србију представи као демократску земљу. Сваком тоталитарном поретку, попут онога који ми имамо у Србији, пре или касније дође крај.тфридо

А шта вам кажу у администрацији када понављате разлоге због којих не идете на изборе, када објашњавате какво је стање демократије у Србији?

Није било потребе да се говори о детаљима, они све то јако добро знају, Америка има велику амбасаду у Београду, они добијају извештаје, а и ове невладине организације као што је Фридом хаус раде своје извештаје, тако да ја нисам провео много времена описујући стање. Ја сам се више фокусирао на то шта ћемо да радимо после, односно, шта се очекује у Србији после избора. Како доћи до фер и поштених избора, који неће бити ови 26. априла. И драго ми је што су сви саговорници показали интересовање за то да виде које је гледање српске опозиције на то, како доћи до тога. Оно што је једна ствар која виси све време у ваздуху, то је питање Косова, што је била главна тема разговора Александра Вучића овде и то моји саговорници у Вашингтону нису крили.

Ричард Гренел, Хашим Тачи, Роберт О’Брајан и Александар Вучић у Вашингтону (Фото: Твитер налог Хашима Тачија)

Није било тешко закључити да су велика очекивања америчке стране од Београда у Приштине и то непосредно након избора у Србији. До избора у Србији – не, али после избора у Србији, постоје велика очекивања. Ја сам изнео резерву у односу на та очекивања, ја не мислим да оно што је представљено, бар не оно што је представљено у Београду, одговара реалности, одговара истини. Такође сам представио и моју сумњу да Вучићев саговорник из Вашингтона Хашим Тачи, представља кредибилног актера да испоручи оно што су се договорили с обзиром на то да је политичка композиција у Приштини нешто другачија, али рекао сам у сваком случају, ви знате шта сте се договорили, знате шта је ко коме обећао.

Оно што сам ја дошао са вама да разговарам, ако вас тако нешто занима, јесте како да у Србији и региону, поново имамо демократију, то је била главна тема

А да ли знате шта су се они договорили и шта то следи после избора када је у питању Косово?

Они то мени нису рекли, и било би са моје стране некоректно да преносим чак и инсинуације, које су ми амерички званичници пренели. Моје очекивање је да је посреди свеобухватни споразум о нормализацији односа између Београда и Приштине. С обзиром на то да је тако високи амерички званичник одлучио да остане укључен у тај процес, говоримо о амбасадору (Ричарду) Гренелу, који је добио изузетно високу функцију у Вашингтону, да надгледа све обавештајне службе ове земље. Он уз такву велику функцију, задржи и посредничку улогу између Београда и Приштине, он то уради због очекивања да ће то бити успешно, јер да то није тако, да нису очекивања да ће то бити успешно, не би се он бавио, то би за њега била релативно ситна ствар.

Александар Вучић и Ричард Гренел у Минхену, 13. 2. 2020. (Фото: Твитер налог Александра Вучића)

С обзиром на то да има велика очекивања, а у овој земљи постоји календар, који је прецизно дефинисан, и он кулминира у политичком смислу у новембру са америчким председничким изборима. Мој закључак је да амбасадор Гренел и врх америчке администрације очекују да ће Београд и Приштина закључити свој споразум од новембра. Кад сам своје мишљење изнео својим саговорницима у Вашингтону, ниједан од њих није рекао да се са мојом анализом не слаже.

Ако бисмо говорили о свеобухватном споразуму о нормализацији, то подразумева и признање Косова?

То подразумева Косово у УН у пуном капацитету, у једнаком капацитету као што је Србија, као што је Француска, као што је Грчка, као што су све друге земље чланице УН.

Да ли је српска опозиција спремна за тај моменат?

У смислу да тако нешто подржимо? Нипошто!

Каква ће бити ваша реакција?

Наша позиција је врло јасна. Свака врста споразума која би довела у питање територијални интегритет Србије, за српску опозицију није прихватљива. Тај споразум, који би Косово довео у УН био би директно и флагрантно кршење нашег Устава и ми смо против тога.

Ивана Константиновић

Опрема: Стање ствари

(Глас Америке, 6. 3. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

3 replies

  1. Како се неуморно, подмукло истрајно, црвена нит издаје вуновлачари и пресличи, где преслица и клупко, као штафета, прелазе из руке у руку… јеремић посве јасно предочава да пажљиво, по задатку, држи клупко да се не умрси, а преслицу ће, по задатку, радо преузети од вучића чим овај заврши са косовскометохијским руном…

  2. Треба да се сети Јеремић како је фризирао изјаве и модификовао их зависно од тога да ли их даје напољу негде или их даје за наше медије….још није дато Косово,али,у време Јеремића и „ортака“ питање Косова је „патриотски“ премештено из УН у ЕУ што албанцима више одговара,сетимо се ужасавња Руса у УН на резолуцију која је измењена у односу на ону договорену са Русима пре заседања,то није урадио Вучић.Свашта Вучићу замерам,али,кад се они којима је било у реду и легално да се гласа из Бодрума ,за које је уреду да се слаже народ за хиљаду евра (Динкић),кад се ти позивају на ред-бојим се да себи праве много лошу рекламу“’…Висели смо ваше,докрајчили сте оно што нису ваши нато пријатељи…

Оставите коментар