Фридом хаус: Драматичан пад слобода у Србији у последњој деценији

Фридом хаус наводи да су у Црној Гори и Србији „фрустрације владајућим партијама” довеле до великих протеста, који нису донели значајну промену

Протест у Подгорици због закона о слободи вероисповести (Фото: EPA-EFE/Boris Pejovic)

ЊУЈОРК – Демократија широм света је у опадању, што је видљиво не само у ауторитарним режимима попут Кине, Русије и Ирана, већ и земљама које имају дугогодишњу традицију очувања основних права и слобода, оценила је америчка организација Фридом хаус.

У њиховом последњем извештају „Слобода у свету 2020” закључак је да протести у сваком региону света указују на распрострањену потребу људи за бољом владавином, али да они тек треба да преокрену тренд пада слобода, пренео је Танјуг.

У документу о политичким правима и грађанским слободама у 210 земаља и територија широм света наводи се да је број слободних земаља пао у последњих десет година за три одсто, док је постотак земаља означених као делимично слободне порастао за два, а оних са ознаком неслободне за један одсто.

Фридом хаус наводи да је у протеклој деценији у Србији забележен „драматичан пад слобода” и да је „назадовала за 12 места” на листи.

Пише и да су у Црној Гори и Србији „фрустрације владајућим партијама” довеле до великих протеста, који нису донели значајну промену.

Иначе, земље Западног Балкана и даље су на листи оних са делимичном слободом, док су Словенија и Хрватска сврстане у категорију слободних.

(Политика, 4. 3. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар