Александар Вучић: Неистина владике Григорија да је Србија подржала Закон о слободи вероисповести

Никада нисмо подржавали доношење таквог закона, ни једну секунду и нико у Црној Гори не прогони Григорија, Ђиласа или Ђорђевића, већ прогањају мене, рекао Вучић

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је, како је рекао, „ноторна неистина” то што је владика Григорије рекао да је Србија подржавала доношење Закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

Увек је, казао је, тешко одговарати на изјаве оних који нису у политици, иако се владика Григорије бави само политиком.

„Али, изрекао је ноторну неистину. Никада нисмо подржавали доношење таквог закона, ни једну секунду и нико у Црној Гори не прогони Григорија, Ђиласа или Ђорђевића, већ прогањају мене”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

Истакао је да је у одсуству аргумената, лаж повољна околност да је искористите за политичке циљеве.

„Немам ништа против тих његових (Григоријевих) циљева, али не би било згорег да то не чини у мантији”, навео је Вучић.

Поручио је да не подржава ничије ставове у Црној гори, већ опстанак српске цркве и српског народа.

Србија неће бити паркинг за мигранте

Србија ће, уколико буде потребе, умети да заштити своје границе и територију од миграната и у томе ће се водити искључиво интересима националне безбедности и сигурности, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да српске службе, након што је Турска отворила своје границе и пустила мигранте са Блиског истока да пређу у ЕУ, предузимају мере, добијају све важне информације и да ће доносити одлуке у складу са ситуацијом.

„Ако буде потребе да заштитимо и сачувамо границе, то ћемо урадити на ефикасан начин. Овог пута нећу да чекам одговоре од ЕУ, већ ћемо се понашати апсолутно и искључиво у интересу наше безбедности и сигурности”, рекао је Вучић.

Истакао је да грађани не треба да буду забринути и да Србија има довољно капацитета и снаге да то уради.

Он је рекао да не може ни да коментарише „фашистичке теорије” да је неко договорио да се мигранти населе у одређеним деловима Србије, наводећи да то није дух Србије и да такав дух није постојао у Србији никада, ни тридесетих година 20. века.

Председник је рекао да је око 130.000 миграната упућено ка грчкој граници из Турске, а да је значајно мањи број прешао границу.

„Ми ћемо гледати и како реагује ЕУ. Увек смо показивали солидарност према свима који су избегли из ратних подручја и не желимо ни према коме да се односимо као према нељудима, али ћемо умети да сачувамо и безбедност и сигурност грађана Србије”, рекао је Вучић.

Он је рекао и да ће Србија неће дозволити да буде паркинг за мигранте.

„Ако буде потребе, ако неко буде помислио да Србија треба да постане паркинг за мигранте, показаћемо да се то неће догодити и на резолутан, јасан, недвосмислен начин наши државни органи неће дозволити улаз на територију Србије оним лицима за које сматрамо да би могла да угрозе сигурност и безбедност Србије”, рекао је Вучић.

Вучић каже и да се увек могу догодити тешке ситуације, али да насиља углавном има међу мигрантима, док су напади на домицијално становништво ретки, те да је више напада на имовину.

„Завели смо ред у Шиду, у Београду су они који су физички нападали српске држављане приведени правди и сносиће тешке последице за нападе”, рекао је Вучић.

Он је, међутим, додао да има око 1.000 пута више таквих напада од стране Срба него миграната и да зато неће да прихвати „фашистичке теорије” које круже међу одређеним политичарима и другим грађанима.

„Наша обавеза је да покажемо солидарност, али људи у Србији не морају да брину, умећемо да заштитимо границе”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Наслов и oпрема: Стање ствари

(Политика, 4. 3. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Postoje dve vrste podrske: direktna i indirektna. Vucic je nekoliko puta rekao da Milo nece povuci taj zakon, te da to ni on nebi uradio. Time je dao Mili indirektnu podrsku u smisku”nastavi tako i ne odustaj”

Оставите коментар