Стеван Гајић: Српско друштво ушло у нову фазу припреме за признање Косова

Вучића је неко очигледно принудио да начини још један корак према признању Косова, сматра Гајић, а тај „неко“ свакако није српски народ

Стеван Гајић (Фото: Новорусија)

(Регнум.ру, 26. 2. 2020)

Последње изјаве председника Србије Александра Вучића о томе да он поводом Косова очекује ултиматум међународне заједнице – није ништа друго до следећа етапа припреме српског друштва за признање независности јужне српске покрајине. О томе је за Информативну агенцију Регнум говорио научни сарадник Института за европске студије из Београда и професор по позиву МГИМО (Московски државни универзитет за међународне односе) при Министарству спољних послова Русије политиколог Стеван Гајић.

„Вучић је већ много учинио на том путу и његови западни партнери су му веома захвални на томе. Склопивши Бриселски споразум, он је у руке сепаратиста предао низ надлежности српске државе. Последња вест је да Електродистрибуција Србије од априла престаје да ради на Косову и да читава дистрибутивна мрежа покрајине прелази у руке компаније из Албаније, односно постаје део дистрибутивне мреже суседне државе“, рекао је Гајић.

Према његовим речима, председник Србије се пред потписивање неког документа са Приштином обавезно потруди да задобије симпатије грађана Србије. Гајић сматра да је Вучић ових дана због тога предложио да плати пореске дугове Српске православне цркве у Црној Гори које је црногорска власт изненада „пронашла“.

Председник Србије Александар Вучић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)

„Ово је за Александра Вучића уобичајени потез. Он покушава да подмити СПЦ како се она не би противила признавању Косова. Њега плаше догађаји у Црној Гори где народ, протестујући против Закона о слободи вероисповести, пева песме о Косову“.

Вучића је неко очигледно принудио да начини још један корак према признању Косова, сматра Гајић, а тај „неко“ свакако није српски народ: „Ради се о томе да Вучић на Балкану промовише интересе НАТО-а и по свему судећи Алијанса га и уцењује. Сада председник говори да ће Србија ‘добити нешто што ћемо тешко моћи да одбијемо, али нећемо моћи ни да прихватимо’. Зашто онда Вучић говори да је Србија независна држава ако она не може да одбије такву понуду“.

Гајић указује на везу између догађаја у Црној Гори поводом Закона о слободи вероисповести и преговора о статусу Косова и Метохије. Према његовим речима, без обзира на број људи који излазе на улице црногорских градова, Мило Ђукановић ће до краја да гура своју линију која је део агенде НАТО. Исто се може рећи за Александра Вучића који има два задатка: признавање независности Косова и увлачење Србије и Босне и Херцеговине у НАТО.

Молитвено окупљње у Подгорици, 16. 2. 2020. (Фото: Владимир Павићевић)

Експерт је скренуо пажњу на то да је 22. фебруара за посредника Европске уније у преговорима Београда и Приштине предложен бивши високи представник за БиХ Мирослав Лајчак за којег се везује пројекат одвајања Црне Горе од Србије. Гајић је подсетио да је у том пројекту учествовао и Хавијер Солана, човек који је наредио бомбардовање Србије. Неколико година касније Солана је посредовао при закључивању Београдског споразума на основу кога је настала Државна заједница Србије и Црне Горе као наследнице Савезне Републике Југославије.

„Овај споразум послужио је као основа за организовање референдума о одвајању Црне Горе 2006. године. Референдум је организован под сумњивим околностима. При томе су два представника ОЕБС-а – Мирослав Лајчак и Франтишек Липка – похитали да изјаве како је референдум био беспрекоран. Лајчак је подржао Ђукановића у реализацији пројекта одвајања Црне Горе од Србије. То је заправо био пројекат НАТО-а с циљем одсецања Србије од јадранске обале. Лајчак такође све време говори о Косову као о независној држави. Он је непријатељски настројен према Србима и Русима, без обзира на то што говори и српски и руски, а уз то је и дипломац МГИМО. Он нас добро зна и наглашено не подноси“, рекао је Гајић.

Мирослав Лајчак (Фото: ЕУОбзервер/АП)

Политиколог је подвукао да је Русија не једном предлагала Београду посредништво у преговорима са косовским сепаратистима. Гајић је подсетио да је 13. фебруара амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко изјавио агенцији „Спутњик Србија“ да је Русија спремна да помогне Београду у дијалогу са Приштином ако Београд то затражи. „Али Београд, из неког разлога, ове понуде Москве упорно игнорише“, закључио је Стеван Гајић.

Са руског посрбио: С. Г. Categories: Посрбљено

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. „Вучића је неко очигледно принудио да начини још један корак према признању Косова, сматра Гајић, а тај „неко“ свакако није српски народ.“

    Аутор чланка зна да су околности у којима се данас налази Србија знатно другачије него крајем прошлог века. Тада је Србија (СРЈ) била у ситуацији да се сама супротставља агресивном Западу. Она је својим примером показала тадашњим јаким пријатељима да треба да је подрже у том отпору. Нажалост, подршка у правом смислу је изостала. И доживели смо и преживели НАТО агресију са свим последицама по нас и нашу јужну покрајину. Ако тада нису могли да нас принуде на своје услове, данас су много мање у стању да то чине. Јер је тадашњи, практично униполарни Свет данас постао мултиполарни. Ако држава Србија то не разуме, или јој, из неких разлога, одговара старо стање ствари, треба јој помоћи да то схвати и тако се понаша према онима који нас уцењују. Јер право на „уцену“ имају и наши пријатељи. Па нека се руководство Србије правда оним првим уцењивачима да не сме да пристане због ових других „уцењивача“. Тада ће се ствари, нема сумње, другачије одвијати. Сигурно више у корист правих интереса државе Србије.

Оставите коментар