Владан С. Бојић: Искорењивање обмана

Сваки Закон треба да буде поштен и праван. Овај није ни поштен нити је праван, оценио је Закон о слободи вјероисповијести адвокат Владан С. Бојић

Подгорички адвокат Владан Бојић (Фото: ИН4С)

Угледни подгорички адвокат Владан С. Бојић, и предсједавајући Правног савјета ИН4С, коментаришући нова „дешавања“ око Закона о тзв. слободи вјероисповијести казао је, да тај „номинално закон“ није ни поштен ни праван. Он се, гостујући у емисији Клуб А са Иреном Татар на А1 ТВ, осврнуо на све неправилности правног поретка и објаснио како је државни врх покушао да обмане грађане Црне Горе овим Законом са „заваравајућим“ називом, да збуни, превари наивне и добре. Нису успели.

Такође, посебно је истакао значај библијски достојанствених литија које се одвијају широм Црне Горе, додајући да оне не треба да стану и престану и да се од њих не смије одустати.

„Овај Закон је као један метафизички времеплов, па се негде одлучило да се оде уназад један вијек, сто година уназад, па да се на тој ‘шаховској табли’ промијене фигуре, разради другачија тактика, склоне неки пјешаци, краљ или краљица, па онда на новоуспостављеном стању, један вијек, тј. данас (?!) решава одређени шаховски проблем и решава одређена правна ситуација другачије. Тим сам хтио да представим нешто што се нигдје није збило и што на овом свијeту није виђено. Таква идеја је нечувена глупост. Јер, како би то изгледало да се доносе данас одлуке о неким важним историјским одлукама, не само нашег народа, него и народа у окружењу, других држава о неким лошим, погрешним датумима одлука из њихове прошлости и да их они једноставно неким скупштинским, на веома плитком нивоу политичким резолуцијама поништавају и на фундусу тога граде једну причу, један читав наратив који им се сада ‘свиђа’ што једноставно збуњује све, збуњује чак и те Венецијанце“, питорескно се осврће адвокат Бојић.

Он је посебно нагласио да сваки Закон прије свега треба да буде поштен и праван, а да то овај елементарно није.

„Сваки Закон треба да буде поштен и праван. Овај није ни поштен нити је праван. Да би то био треба испунити два услова. Треба доћи до аброгације (укидања) закона и то у цјелости. Наравно законом о аброгацији тога закона. То се ради једним актом. Предлагач, иста Влада у овом саставу, треба да усвоји Предлог и преда Скупштини да се аброгира/укине Закон с лажним називом у цијелости. Након тога да се закључи уговор са МЦП и другим епархијама СЦП као што се учинило и са осталим вјерским заједницама, примерице са римокатоличком, односно са Св. столицом и онда би се сви уравноправили, тј. ставили у једнак положај“, каже адвокат Бојић. А о остала „заједничка“ питања свих вјерских заједница уређују се наравно законом. Зато и Венецијанска комисија предлаже у Прелиминарном извјештају децембра да се овај постојећи закон „подијели на два“.

Шематски приказ изгласавања Закона о слоби вероисповести у Народној скупштини Црне Горе (Фото: Фејсбук)

Одговорни људи у овој држави, додаје адвокат, обманули су јавност кад су рекли да ће по овом Закону остати све исто.

„Да ће и даље наставити да користи објекте они који су користили, да се ништа неће промијенити, само ће се црквена имовина уписати као културна баштина. Заблудило се негдје, па се кренуло у причу да ће се одлучивати о државини, о коришћењу црквених објеката, односно да имају на уму да дају неком другом на коришћење и треће – да ће се она продавати“, упозорава адвокат Бојић.

Он у наставку цитира спорне тачке Закона, и то: (…) вјерска заједница наставља са коришћењем објеката и земљишта које су предмет уписа „до одлуке државног органа, надлежног за одлучивање о државини“.. коришћењу, располагању???

„Прво је видан проблем државине – „шта с државином“? Овај закон добрим дијелом и то оном кључном није писао правник, већ неки острашћеник. Јесте ли икада чули да је државина некакво право? Да се закључује уговор о давању државине? Па државину има и лопов, истина вициозну, и да се не даје!“, наводи адвокат Бојић.

Друго и треће, додаје он, власти су стално обећавале да ће све остати исто, да ће се „само“ некретнине прекњижити.

„А шта имамо овде сада? И давање на коришћење, чак и продају светиња!!! И то експлиците! То је безобзирна и најбруталнија и најбезбожнија ОБМАНА! Слажу а да не трепну“, каже Бојић.

На питање новинара Ирене Татар, шта очекује од Уставног суда, односно каква ће одлука бити, Бојић каже да нема никаква очекивања.

„Што се тиче одлуке Уставног суда, не да се не надам, него сматрам да иницијативу не треба подносити. Чему? Коме? Зашто и с којим циљем? Шта очекивати? То може бити само „анестезија“. Као кад знате да ћете умријети, па ето, анестезија ће вам мало ублажити бол“, метафорично појашњава Бојић.

Такође „примјена“ закона, сматра Бојић, вријеђа основни интелект.

Фото: СПЦ

У наставку емисије, он је говорио и о значају литија и колика је „опасност слободног човјека” за режим типа Мила Ђукановића.

„Молим људе који су у литијама да истрају у томе, да не престају и да не одустају. Ниједно друштво одвајкада није вољело слободне људе. Слободни људи подразумијевају човјека који је образован, који је интелигентан. То су људи који имају довољно животног искуства да не могу бити искоришћавани, изманипулисани и који не могу свести своје потребе на пуке механичке радње. Ти људи су највећа опасност за свако тоталитарно друштво. Зато слободни људи представљају највећу опасност за ово друштво. Ти људи који ходају улицама су се ослободили окова страха“, истакао је адвокат Бојић.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 24. 2. 2020)Категорије:Преносимо

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s