Christianity today: Закон је ,,тројански коњ“ којим би да отму највриједнију имовину на обали Јадрана

Црној Гори и није стало до било чега, осим некретнина – тачније преписивања имовине СПЦ на себе, наводи лист Christianity Today

Фото: Christianity Today

Дубоко у срцу православља на Балкану, донесен је закон који би могао да уздрма читав православни свијет, пише ,,Christianity today“ и додаје да данашња Црна Гора која је, како пише у тексту, сумњиво и једва изгласала независност од Србије 2006, данас поставља ,,тројанског коња“ у виду Закона о слободи вјероисповијести како би преотела имовину СПЦ која је, подсјећа амерички лист, на овом простору и аутокефална од 1219. године.

,,Постоји 700 до 800 храмова Српске православне цркве у Црној Гори и 66 манастира. У игри је новац. Неке од оспораваних некретнина леже на вриједној обали Јадранског мора и идеалне су за коришћење у туристичке сврхе“, упозорава хришћански медиј.

Лист подсјећа да се Црна Гора и тај назив први пут помињу у 15. вијеку, а да 1910. она постаје краљевство. Подсјећају и да је Црна Гора ушла у НАТО 2017. године и да јој је декларативно циљ да уђе у Европску унију, међутим, како наглашава лист, власти у Црној Гори су ипак игнорисале забринутост ЕУ кад је овај закон у питању, те да су чак одбили и да напишу у текст закона да ће вјерским заједницама бити загарантовано право коришћења имовине.

,,Christianity today“ наводи да власти у Црној Гори сада хоће да створе своју цркву, уз напомену да је оснивач расколничке тзв. Црногорске православне цркве изопштени свештеник СПЦ (распоп Мираш Дедеић), а да су посланици који су изгласали овакав закон анатемисани, односно избачени из православља.

Међутим, како се истиче у тексту, Црној Гори и није стало до било чега, осим некретнина – тачније преписивања имовине СПЦ на себе.

Амерички хришћански лист пише како су масовни протести у Црној Гори, који су се проширили и на градове Србије, мирни и предвођени свештенством, али да је држава узвратила нападима.

Подсјећају на полицијске нападе и пребијање владике Методија, као и изјаву владике Јоаникија који је поручио да ће Црква и вјерници бранити имовину Цркве и својим животима.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 7. 2. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар