Потписано Писмо о намерама о обнови железничке линије Београд–Приштина

Представници Србије и тзв. Косова потписали су у Минхену, Писмо о намерама за обнову железничког саобраћаја између Београда и Приштине

Потписивање писма о намерама за обнову железничког саобраћаја (Фото: Инстаграм профил Александра Вучића)

У Минхену је јутрос потписано Писмо о намерама за обнову железничког саобраћаја између Београда и Приштине, у присуству председника Србије Александра Вучића, специјалног изасланика председника САД Ричарда Гренела и председника косовских привремених институција Хашима Тачија.

У име Београда Писмо је потписао директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Документ је потписан у оквиру Минхенске безбедносне конференције, преноси Танјуг.

Писмо о намерама за обнову авиосаобраћаја између Београда и Приштине потписано је 20. јануара у Берлину, са компанијом „Луфтханза”.

Марко Ђурић и Ричард Гренел приликом потписивања Писма о намерама (Фото: Инстаграм профил Председника Србије)

Потписујемо изјаву о намерама за обнову железничког саобраћаја између Београда и Приштине

Београд/Минхен – Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да ће данас у Минхену бити потписана изјава о намерама за обнову железничког саобраћаја између Београда и Приштине.

„Када то једног дана буде реализовано, доћи ће до обнове железничке пруге између Приштине, Подујева и Мердара и даље према Нишу. Роба из централне Србије моћи ће тада много брже да долази на Косово, као и путници”, рекао је Ђурић за београдску телевизију Прва у Минхену, преноси Бета.

Он је казао да ће бити потписано писмо о намерама које није правни акт, већ „израз политичке воље да линија буде установљена” и додао да је данас „веома важан дан” за бољу саобраћајну повезаност Београда и Приштине.

„Веома смо водили рачуна да наши интереси буду максимално заштићени, да све буде у складу са Уставом и законима Србије”, навео је Ђурић.

Коментаришући синоћни састанак председника Србије Александра Вучића и специјалног изасланика председника САД за преговоре Србије и Косова Ричарда Гренела, Ђурић, који је учествовао у том разговору, рекао је да се делегација Србије у Минхену труди да представи саговорницима из међународне заједнице „каква је ситуација с којом се суочавају Срби на Косову и каква све малтретирања доживљавају”.

Александар Вучић и Ричард Гренел у Минхену, 13. 2. 2020. (Фото: Твитер налог Александра Вучића)

„Трудимо се да и Гренелу и другим важним саговорницима изложимо и правни и политички и морални аспект ситуације”, рекао је Ђурић.

Он је као „веома значајно” оценио то што је са састанка Вучића и Гренела „отишла јасна порука” да косовске таксе на увоз робе из Србије и БиХ морају да буду укинуте и да не треба да буду замењене „неким новим мерама и измишљеним реципроцитетом”.

Вучић је синоћ, после састанка с Гренелом, рекао да ће Ђурић у име Србије потписати оквирни споразум о успостављању железничке линије између Београда и Приштине.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 2. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар