Метју Палмер: САД забринуте због руских намера по питању Западног Балкана

Указао бих на руске напоре да поткопају подршку Преспанског споразума између Атине и Скопља као још један пример злоћудних активности руске државе, рекао Палмер

Метју Палмер (Фото: European Western Balkan)

Сједињене Америчке Државе полажу велике наде да ће Европска унија отворити приступне преговоре следећег месеца са Северном Македонијом и Албанијом те да ће европски пут ових земаља сматрати неопходним, рекао је за бугарски сервис Радија Слободна Европа, специјални представник САД за Западни Балкан, Метју Палмер.

„САД се надају да ће одговор на то питање бити да. Сматрамо да су обе земље, по заслузи, квалификоване. Сматрамо да је то важан сигнал који треба послати региону. Неопходно је да и Северна Македонија и Албанија имају јасан европски пут и европску перспективу”, рекао је Палмер.

Палмер, који се у улози специјалног америчког представника налази од августа 2019. године, изразио је забринутост због „укључења Русије на простор Западног Балкана“ и онога што је назвао „покушајима поткопавања међународне подршке“ за једногодишњи споразум између Сјеверне Македоније и Грчке.

„Забринути смо због руских намера по питању Западног Балкана. Такође бих указао на руске напоре да поткопају подршку Преспанског споразума између Атине и Скопља као још један пример злоћудних активности руске државе”, рекао је Палмер.

Он је додао и да Русија „преферира Западни Балкан који је ломљив, подељен између себе, сумњив и који има елементе хаоса”, што је, како каже, подручје у којем Руси „могу повећати ниво напетости како би искористили ситуацију и направили раздор између Западног Балкана и међународне заједнице“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Восток/Искра, 11. 2. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Не постоји гадост коју Амери нису у стању да кажу и ураде због свог интереса. A све су прогласили за свој интерес. То се своди на то да је интерес свих других да их нема. То ће се десити пре или касније.

Оставите коментар