Данас: Могуће да Србија подржи укидање виза за Косово

Могуће да ће српске власти подржати визну либерализацију за грађане тзв. Косова, што би релаксирало односе, односно две стране би се тако вратиле за преговарачки сто, сазнаје лист Данас

Извор: Радио Слободна Европа

Аљбин Курти неће одустати од захтева да се уведе реципроцитет у односима са Србијом, али званични Београд није спреман да испуни све услове које он помиње.

Могуће је, ипак, да ће српске власти подржати визну либерализацију за грађане Косова, што би, донекле, релаксирало односе, односно две стране би се тако, коначно, вратиле за преговарачки сто, кажу за Данас незванично дипломате, коментаришући изјаве новог косовског премијера о условима за укидање такси од сто одсто на српску робу.

Наши извори тврде да ће Куртијева влада ускоро укинути таксе, и то представити косовским Албанцима „као олакшицу за грађане, јер ће цене намирница бити снижене и биће више робе коју су навикли да купују“.

„Цене су после увођења такси повећане и до 30 одсто. Курти ће морати прво да се позабави питањима усвајања буџета, кадровским променама, борбом против корупције, односима са Тираном, па да након тога формира тим за преговоре са Београдом. Председник САД Доналд Трамп жели да пре председничких избора у Америци председник Србије Александар Вучић и Курти, или Вучић и нови косовски председник, ако Хашим Тачи не остане на тој функцији, потпишу споразум у Вашингтону, у Трамповом присуству, и да тако Трамп забележи огромне спољнополитичке поене“, указују саговорници Данаса из дипломатских кругова.

Подсетимо, један од највећих заговорника укидања такси јесте Трампов изасланик за дијалог Београда и Приштине, Ричард Гренел, који је недавно посредовао у постизању договора двеју страна о обнављању авио и железничке линије.

Сусрет Аљбина Куртија и Ричарда Гренела, 23. 1. 2020. (Фото: Висар Криезиу/АП)

Косовски премијер је током викенда изјавио да ће таксе бити укинуте, али да је потребан реципроцитет у односима са Србијом.

Како је нагласио Курти, „није у реду“ да се на роби која се са Косова превози у Србију „не признаје ниједан документ због тога што се на њему Косово третира као држава“. Он је, такође, поручио да му „смета“ што Албанци из Прешева, Медвеђе или Бујановца дођу у Приштину и заврше факултет, „али не могу са дипломом да иду натраг и запосле се у свом родном граду“.

Прва званична посета

Аљбин Курти ће данас посетити Тирану, што ће бити његова прва званична посета откако је прошле седмице изабран за премијера, пренео је Радио КиМ на свом порталу. Курти ће се састати са албанским премијером Едијем Рамом и председником Албаније Иљиром Метом. Покрет Самоопредељење, чији лидер је Курти, има огранак у Тирани. Огранак Самоопредељења је организовао протесте у децембру, због доласка председника Србије на самит о „мини Шенгену“.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 11. 2. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар