Ричард Гренел: За укидање такси без реципроцитета

Косово треба да укине таксу на робу из Србије, без спровођења реципроцитета, рекао је портпарол Ричарда Гренела Дик Кастин

Сусрет Аљбина Куртија и Ричарда Гренела, 23. 1. 2020. (Фото: Висар Криезиу/АП)

Специјални изасланик америчког председника за преговоре Косова и Србије Ричард Гренел (Richard Grenel) не подржава идеју премијера Косова, Аљбина Куртија о увођењу реципрочних мера Србији.

Његов портпарол, Дик Кастин (Dick Custin), изјавио је за Радио Слободна Европа (РСЕ) да амбасадор Гренел подстиче Косово да укине таксу без реципроцитета.

„Косово треба да укине таксу на робу из Србије, без спровођења реципроцитета. Дакле, без реципрочних мера. Не само да суспендује таксу, већ да је потпуно укине“, додао је Кастин.

Подсетимо, Гренел је и у Приштини почетком фебруара од Куртија, пре његовог избора за премијера, тражио укидање таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ, уведених пре шеснаест месеци као одговор на потезе Србије којима је онемогућавала пријем Косова у међународне институције.

То би, како је додао Гренел, требало да се деси истовремено са прекидом кампање Србије за повлачење признања независности Косова.

Кабинет премијера: Очекујемо прекид кампање против државности Косова

Заменик премијера Косова Хаки Абази је изјавио за РСЕ да реципроцитет представља низ мера које се користе у међународним односима, те да је то прагматичан приступ.

„Од Србије се очекује да се изјасни о прекиду кампање против нових признања и саботирања државности Косова“, казао је и додао да постоји велика воља за решавањем отворених питања на Балкану и да су томе посвећени сви.

„Наравно, за стварање одрживих решења свака странка има различите позиције и инструменте“, додао је Абази.

Јета Краснићи из Косовског демократског института изјавила је да је став САД-а до сад био конзистентан и да су тражили да се ова мера суспендује. Сада, међутим, то захтевају истовремено тражећи од Србије да прекине кампању против независности Косова.

Аљбин Курти (Фото: Бета/АП)

„Влада још увек није у потпуности објаснила како би спровела политику коју предлажу. Ова изјава Гренела је нова, и ради се о јаснијем ставу САД – и да се такса уклони и да не буде реципроцитета. Остаје на Влади да одлучи како напред у вези захтева које долазе из САД-а. Једна ствар је јасна, а у то смо и ми у институту указали, да уколико Косово укине таксу, Србија може да нађе неки други разлог да се не врати за преговарачки сто.

Реципроцитет може да буде други разлог за то, уколико Косово уведе реципроцитет. Али, оно што знамо јесте да је САД, односно председник Трамп у писмима председнику Тачију и Вучићу затражио од две стране да буду конструктивне и да не уводе баријере у процесу дијалога“, казала је Краснићи.

Она додаје да је за ово питање потребно шири политички консензус и да на томе треба да ради премијер Косова.

Захтев ЕУ и САД

Укидање таксе од сто одсто захтев је и ЕУ и САД а у циљу омогућавања наставка дијалога о нормализацији односа са Србијом. Србија је одбила да се врати за преговарачки сто у Бриселу од како је такса на снази.

Аљбин Курти, који је на премијерску дужност ступио пре недељу дана (3. фебруара), је у интервјуу за РСЕ казао да ће такса бити укинута тако што ће се заменити политичким, економским и трговинским реципроцитетом. Притом је додао да је принцип реципроцитета принцип здравих односа између држава.

„Ми ћемо укинути таксу тиме што ћемо је заменити принципом реципроцитета. Победили смо на изборима са тим ставом и тај став је данас део споразума између Покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косово. Чим будемо размотрили све елементе тог реципроцитета, ми ћемо га успоставити и тада наравно да ћемо укинути таксу“, казао је Курти.

„Требало би да буде потпуна узајамност што се тиче наших односа, јер принцип реципроцитета јесте принцип здравих односа између држава, и не само држава. Ми имамо резолуцију нашег парламента од 7. децембра 2011. године где је главна тачка пун реципроцитет у смислу тржишних, привредних и политичких односа између наших двеју држава“, додао је он.

Председник Србије Александар Вучић претходно је за РТС изјавио да принцип реципроцитета Косово не може да уведе ‘јер Београд Косово не сматра државом’.

Бивша власт против укидања такси

Иначе, актуелна опозиција на Косову, дојучерашња власт, оштро се противи укидању таксе од 100 одсто Србији, и њеној замени са принципом реципроцитета, како то планира да уради Курти. Опозиција поручује Куртију да се не „преда пред Србијом“.

Како су медији на Косову пренели, парламентарна група Алијансе за будућност Косова, партија бившег премијера Косова Рамуша Харадинаја, чија је влада крајем 2018. Србији и Босни и Херцеговини увела таксу од 100 одсто, у уторак ће ванредно заседати а како би размотрили сазивање парламентарне седнице у вези Куртијеве најаве о укидању таксе.

Харадинај поручио је путем Фејсбука да ће у случају укидања таксе Србији, Курти остати „празних руку“, док меру реципроцитета сматра камуфлажом. Његов став је да би Косово требало да укине таксу онда када Србија призна независност Косова.

https://platform.twitter.com/widgets.js
И Председник Демократске партије Косова и посланик у Скупштини Кадри Весељи, а који је раније подржавао суспензију таксе у циљу наставка дијалога, изражава забринутост због „прекомерне журбе новог премијера да испуни захтеве Србије“.

Управо је по питању таксе са Весељијем на Твитеру имао преписку амбасадор Ричард Гренел, који је рекао да је„Аљбин у праву“, и да САД траже укидање таксе.

Весељи је на то одговорио да је „Аљбин лажов“, да Курти није подржао његов предлог о таксама, те да је забринут што се жури са овим питањем а без конкретног плана. Гренел је на то одговорио да ће са њим „радо разговарати и објаснити му зашто САД мисле да би требали да подрже укидање таксе одмах“.

Иначе, до укидања таксе може доћи једном одлуком Владе Косова, онако како је она и уведена а на предлог министра трговине.

Премијер Косова, Курти, саопштио је да се такса од 100 одсто укинути чим се уведе реципроцитет, као и да ће о томе брзо почети припреме са Царином Косова.

Амра Зејнели Лоџа

Опрема: Стање ствари

(Радио Слободна Европа, 10. 2. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар