Душко Марковић: Закон им је само повод да руше Црну Гору

Ако патријарх целе Русије утврди да је руска црква изнад руске државе, онда ћемо ми то право признати Амфилохију. Али томе нема помена!, поручио је премијер Душко Марковић

Душко Марковић (Фото: Борис Пејовић/ЕПА)

Премијер Душко Марковић изјавио је да Закон о слободи вероисповести само повод за покушај рушења Црне Горе и додао да се та држава сада налази пред, како је рекао, „последњим изазовом да би била напредна, стабилна и вечна”.

Марковић, који је и заменик председника владајуће ДПС је на седници општинског одбора странке у Будви, рекао да ће влада прихватити дијалог са Црквом, јер, како је казао, иако зна шта стоји иза сцене, циљ је боље разумевање, приближавање ставове и трагање за решењем зарад добра Црне Горе и њених грађана.

„Не бих дозволио да нас било који закон, па ни овај, сукобљава једне са другима. Али овде није проблем Закон о слободи вероисповести – он је само повод да се покуша срушити Црна Гора”, рекао је Марковић синоћ у Будви, јавља РТЦГ а преноси Танјуг.

Негирао је да у Црној Гори постоји асимилација српског народа и да је српска заједница угрожена, оценивши такве тврдње пропагандом.

„Напротив, у Црној Гори на снази је целовита демократија где су српске странке власт у неколико великих црногорских општина, и где Србија на наше тржиште пласира и до милијарду евра робе”, казао је.

Коментаришући однос Цркве и државе, Марковић је рекао да „Амфилохије тврди да је Црква изнад државе”, поручујући нам, како је казао, да Црква не треба да поштује нашу сувереност, независност и слободу нашег грађанског друштва.

„Ако патријарх целе Русије утврди да је руска црква изнад руске државе, онда ћемо ми то право признати Амфилохију. Али томе нема помена!”, рекао је Марковић.

Осврнуо се и на привилегије које је, како тврди, држава омогућила Митрополији.

„Ми, ова власт, коју су проклели, омогућили смо на њихов захтев, да црквена имања која су им поклониле и завештале ваше породице, претворе у бизнис зоне. У појединим насељима са по 50.000 квадрата у објектима за хотеле, виле, туризам, трговине и шопинг центре. Па ко је заправо извршио пренамену црквенога имања – власт или Црква”, запитао се премијер.

Марковић је нагласио да данас у Црној Гори службује најмање 600 свештеника, а да је Митрополија држави пријавила њих двадесетак, за које такође већ деценију не плаћа дажбине које су по закону дужни да плаћају сви други.

Иначе, на седници будванског одбора ДСП је анализирана тренутна политичка ситуација у Црној Гори, а како је саопштено, исказана је одлучност да се истраје у утемељеним политикама партијског руководства које Црну Гору воде путем напретка, просперитета, мултиетничког и мултикултуралног склада.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 2. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Imovina ruske pravoslavne crkve, čini mi se, da nije u vlasništvu ruske države. Crnu Goru niko nije napao, na bilo koji način, već je većina u Crnoj Gori vaninstitucionalno osporila legitimitet tamošnjeg režima. Da li u tom vaninstitucionalnom protivljenju, postoji mogućnost za pozadinsko nekontrolisano dnevno političko manipulisanje ???. Da postoji uvek !!!. Ali ovakvom željenom ili neželjenom razvoju događaja je uzrok upravo kontinuirano i arogantno političko marginalizovanje realne većine, od strane sistema. Pokušaj svođenja većine na političku beznačajnost, manipulativnim tehnobirokratskim algoritmima je upravo eksplodirao u lice nosiocima tog sumanutog projekta u zemljama koje same sebe smatraju uzorima demokratske političke kulture i tradicije i ugrozio temelje liberalizma. Neverovatna je glupost, anahronizam u 21. veku ideja o nacionalizaciji imovine bilo koje verske zajednice bilo gde, kako bi je država delila kasnije na tenderu kao nacionalne radio i tv frekvencije !!!. Talas antisrpske histerije koju su režimi pojedinih, Srbiji susednih država sintetizovali u sve segmente svojih političkih programa, nije više adekvatan korektor za prikrivanje njihovih sve krupnijih grešaka i nesposobnosti u upravljanju zemljom. Sprovođenje beskrupulozne prvobitne akumulacije kapitala na principima kolonijalnog liberalizma, za šta su zapravo i dobili mandat od strane međunarodnih centara finansijske moći, nije planirana da traje u nedogled i pretvori se u brutalnu pljačku društva, bezakonje, ekonomsko i moralno beznađe. Prosto, prevratnički i marionetski režimi sklapani tim povodom, onako na brzinu s koca i konopca, po kancelarijicama nižih činovnika međunarodnog krupnog kapitala krajem prošlog i početkom ovog veka, potpuno su izgubili meru u upravljanju nametnutim sistemom u zemljama u tzv. “tranziciji” i postali su deo problema. Balkanske “stabilokratije”, generalno, su odsekla sve grane na kojima su sedele i uljuljkivale se dve i tri decenije, menjajući periodično međusobno znojave dresove, čas levice, čas desnice. Car je na kraju go, a Kurti i Murti više ne veruju ni članovi njihovih užih porodica !!!!. Da li će se i koje Crkve vratiti u politiku na velika vrata, kako bi ispunile pre svega moralne rupetine koje su iza ili ispod sebe stvorile odnarođene političke elite i njihov lumpenproletarijat, teško je predvideti iz mnogo objektivnih razloga. Postavlja se i pitanje u kojoj meri su, samodabrane ili ne, Crkve kao verske organizacije spremne da se prilagode prilično radikalnim socijalnim zahtevima koji se očekuju u neposredno predstojećim vremenima.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading