Политика: Зашто је отказана најдужа литија у Црној Гори?

Владика Јоаникије је благословио све да остану при својим храмовима. Буде ли потребе за свенародним окупљањем, црква ће позвати, рекао свештеник Дарко Пејић

Фото: Митрополија црногорско-приморска

Најдужа литија у историји Црне Горе у дужини од 120 километара, од Цркве Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу до Храма Христовог васкрсења у Подгорици, која је требало да се одржи овог петка, отказана је из безбедносних разлога, јавио је „Спутњик”.

Старешина цркве у Бијелом Пољу, протојереј Дарко Пејић, рекао је Спутњику да је одлука о отказивању литије донета после консултација са владиком будимљанско-никшићким Јоаникијем.

„Реч је о више од 120 километара магистралног пута кроз кањон Мораче, морало би да се иде и ноћу, а ако је јача киша, има и одрона, па то није место за шетњу. Не дај боже да неко колима закачи иједног учесника у литији, да неко страда. Ништа лоше не сме да се догоди, једноставно, за тим ризиком нема потребе”, каже отац Дарко Пејић.

Он додаје да литија није била идеја парохије, већ да га је позвала група младића која жели да пешачи до храма у Подгорици.

Према његовим речима, група људи је већ стигла до Бијелог Поља из Пљеваља и да је полиција интервенисала.

„Било је узнемиравања, привођења и испитивања те омладине. Њихова жеља да дођу пешице вероватно је и нека врста реакције на такво понашање. Звали су и људи из Бара који на исти начин желе да дођу. Ако у литији иде више од 19 људи, то мора да се пријави и полиција би морала да је прати”, каже старешина бјелопољског храма.

Он додаје да је и дужност свештеника да на неки начин обезбеде такав скуп, да буду са народом у литији, али да их нема довољно.

„Владика Јоаникије је благословио све да остану при својим храмовима. Буде ли потребе за свенародним окупљањем, црква ће позвати. За сада, нека литије остану у кругу својих црквених општина. А и литије од 10 и 20 километара нису мање значајне”, закључио је отац Дарко Пејић, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 2. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар