Наташа Матаушић: Број жртава Јасеновца нешто преко 83.000

Матаушић каже да је на „разини експертне групе прихваћен попис Јавне установе Спомен-подручје Јасеновац као точан“

Наташа Матаушић (Фото: Тједник Новости)

Наташа Матаушић, коаутор изложбе „Ако те заборавим. Холокауст у Хрватској 1941-1945. Задње одредиште Аушвиц“, говорила је за Радио Слободну Европу (РСЕ) о тој поставци, али и броју жртава Јасеновца.

На питање РСЕ око које је бројке жртава Јасеновца успостављена сагласност, Матаушић каже да је „на разини експертне групе прихваћен попис Јавне установе Спомен-подручје Јасеновац као точан“.

„Он броји нешто преко 83.000 жртава. Прихватит ћемо ту бројку, али ћемо објаснити и да то није коначан број, нити да ће се икада моћи сазнати коначан број, због тога што се није на вријеме пришло суставном истраживању и изради поименичног пописа жртава“, наводи Матаушић, која је и предсједница Савјета Јавне установе Спомен-подручје Јасеновац.

(Стање ствари)

Прочитајте још



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

5 replies

  1. На истом путу са др Ђурић Вељком, најгорим директором Музеја жртава геноцида.

  2. Не требају нам наручени проценитељи који обесмишљавају свако установљавање истине. Једноставно, побијено је довољно људи да имамо свест о томе да не смемо да наседнемо на лажи хрватских или било чијих “историчара”. Има ли неког Србина пореклом са Козаре, Велебита из Херцеговине… да не зна причу својих предака о клањима и бацањима у јаме, о живим изгорелим, о терору и покрштавању? Истина се зна. Зна се и шта је било ’91. Било какво позивање на недостатак доказа је бесрамно вређање здраве памети и успомене на онолико море покланих.
    Него, да баталимо празне приче којекаквих стручњака. Зашто у српским школама деца не уче судбину својих предака? За то нам није крива некаква Матаушићка. Зашто су наводна права педера важна, а право српске деце на истину није?
    Зашто је потребно да Слободна Европа каже 10 лажи о Србима да би протурила једну тачну вест о манипулацијама Вучића? Не треба нам ни једно, ни друго и без њих знамо ко је Вучић.

  3. @ Revizionizam
    На истом путу са др Ђурић Вељком, најгорим директором Музеја жртава геноцида.
    ++++
    Најбољим !
    За све потомке крволочних усташких кољача србског народа.
    И његове колеге NDH „ историчаре „.

  4. Дотична је, канда, заменица директора музеја жртава геноцида…

  5. Ма где те само јадну ископаше, за које паре мудрујеш.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading