Мајк Помпео: САД спремне да снабдевају Белорусију нафтом и гасом

САД желе да помогну Белорусији да изгради сопствену суверену државу. Наши произвођачи енергије спремни су да испоруче 100 одсто нафте која вам је потребна, рекао је у Минску Мајк Помпео

Александар Лукашенко и Мајк Помпео (Фото: Николај Петров/Белта-ЕПА)

Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је у Минску да су САД спремне и у могућности да у потпуности снабдевају Белорусију нафтом и гасом, што је ударац за Русију која је прекинула испоруку тих енергената свом суседу, јавља агенција АП. Помпео је први амерички државни секретар који је посетио Белорусију у последњих 26 година, усред тензија између Минска и Москве око испоруке енергената.

На састанку с ауторитарним председником Белорусије Александром Лукашенком, Помпео је рекао да се нада да ће помоћи Белорусији да постигне „суверенитет и независност” којој тежи.

„САД желе да помогну Белорусији да изгради сопствену суверену државу. Наши произвођачи енергије спремни су да испоруче 100 одсто нафте која вам је потребна, по тржишним ценама. Ми смо највећи светски произвођач енергије и све што треба да урадите је да нас позовете”, казао је Помпео.

Белорусија страхује да Москва покушава да је потчини себи и почела је прошлог месеца да купује гас од Норвешке, пошто су обустављене испоруке енергената из Русије. Русију, главног белоруског снабдевача јефтином нафтом и гасом, Лукашенко је прошле недеље оптужио да је обуставила испоруке „како би дезинтегрисала Белорусију”.

Помпео је рекао да САД желе да помогну да се попуни вакуум и да ће наставити да повећавају особље у амбасади у Минску, знатно смањено пре 12 година када је Вашингтон увео оштре санкције Белорусији због кршења људских права. Две земље су се у септембру договориле да размене амбасадоре први пут од 2008. године.

Мајк Помпео на састанку у Минску

Указујући на лоше односе две земље у недавној прошлости, Лукашенко је поздравио долазак Помпеа и изразио жаљење због „апсолутно неоснованог неразумевања прошлих (америчких) власти”.

Белорусија је била кандидат за јуче објављену, проширену листу земаља чијим је грађанима забрањен улазак у САД, али је то избегла предузимањем мера за побољшање безбедносне сарадње и размене информација са САД о потенцијалним претњама.

Уз настојање да појача амерички утицај у Белорусији, Помпео се заложио и за економске и политичке реформе у тој земљи, али и за побољшање стања људских права. Сличну поруку Помпео ће донети и у Казахстан и Узбекистан, које ће посетити овог викенда. Помпео ће у свакој од тих земаља упозорити на покушаје Русије и Кине да се агресивно наметну у Европи и централној Азији.

Русија је престала да снабдева Белорусију нафтом после 31. децембра, пошто две земље нису успеле да се договоре око цена нафте за 2020. годину, усред застоја преговора о продубљивању међусобних економских веза.

Суспензија испоруке није утицала на транспорт руске нафте у Европу нити на доставу природног гаса, али је имала последице по Белорусију која више од 80 одсто енергетских потреба задовољава из Русије, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 2. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар