Александар Вучић: Берлин ће преко Брисела водити главну реч о Косову

Ко год у име ЕУ буде учествовао у преговорима између Београда и Приштине биће неко од великог утицаја у Берлину, оценио Вучић

Александар Вучић у фрушкогорском манастиру Хопово (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће, без обзира на то која личност буде именована за изасланика за Косово, Берлин преко Брисела водити главну реч о решењу косовског питања.

Вучић је, у изјави ТВ Прва, казао да мисли да већ зна ко ће бити представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине и вероватно БиХ.

„Биће то неко од великог утицаја у Берлину, односно са великом подршком Берлина. Он ће бити под великим утицајем Берлина. Де факто ће, без обзира на то која је личност, Берлин преко Брисела водити главну реч, што за нас није лако”, објаснио је он.

Вучић је, упитан шта је разговарао са високим представником за спољну и безбедносну политику ЕУ Ђозепом Борељом, рекао да се ради о искреном пријатељу Србије, који разуме позицију наше земље.

Он је, према његовим речима постављао питање и у Приштини, а и овде, шта би то Србија добила за признање Косова.

„За разлику од оних који мисле да је нормално да Србија мора да призна Косово и да је само питање тренутка када ће то бити, он је човек који долази из земље која није признала Косово и зна да ни Шпанија неће то да учини. Косово је са међународним представницима увек главна тема, 99 одсто времена оде на Косово. Они кажу „немојте да рачунате да ћете бити део ЕУ, ако не решите то питање”. То недвосмислено кажу”, истакао је Вучић, јавља Танјуг.

Указао је да је Борељ професионалац, и да он мора да разговара и са Приштином, јер има Немце, Французе који су признали независно Косово.

„Како да каже Ангели Меркел „нећу да разговарам”, то није реално. Он је добар човек, који разуме Србију, који разуме српске потребе и политичке ставове”, рекао је он.

О влади у Приштини: Бог отац не зна кад ће је формирати

Бог отац не зна када ће се формирати влада у Приштини, а камоли Ђозеп Борељ, прокоментарисао је данас председник Александар Вучић упитан да ли је високи представник ЕУ из Приштине у Београд донео неку конкретну информацију о формирању тамошње владе.

„Они су му рекли у понедељак, али то сам већ чуо више пута”, приметио је Вучић.

Вучић је, за ТВ Прву, указао да постоји опасност ако лидер Самоопредељења Аљбин Курти буде желео да унизи Србе и Српску листу и да у владу изабере неког свог, „приватног Србина”.

„То би значио крај сваког нормалног и рационалног разговора са Куртијем и његовом потенцијалном владом”, подвукао је председник, преноси Танјуг.

Додао је да је пред Београдом много проблема, те да не долази лак период за земљу, али да је важно да наша економија иде напред, и да морамо да чувамо мир и стабилност.

Ове године почиње изградња фрушкогорског коридора

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће ове године почети радови на фрушкогорском коридору, односно Нови Сад – Рума, а већ су кренули радови на путу Шабац – Лозница.

„Све што смо ставили и написали урадићемо. Постоји неразумевање и незнање код једног дела политичке јавности, наших противника, који кажу да морају да виде целокупан износ за одређени пројекат. Па, не морате, јер делимично финансирамо из буџета, а делимично преко ИПА, кинеске Еским банке. Људи питајте, добићете одговор”, рекао је Вучић за ТВ Прва.

Према његовим речима веома је важно да Кинези заврше деоницу Чачак – Пожега, јер је то важно и за Ужице, Ивањицу, Ариље, Сјеницу, Нови Пазар и цео златиборски део, преноси Танјуг.

Он је истакао и да је важно и да канализација буде свуда, и навео да је за то издвојено 900 милиона евра из буџета.

„Први пут сада креће у Борчи изградња канализационе мреже на левој обали Дунава. То мора да буде случај и у Иригу и у Шиду и у Власотинцу, Лесковцу, Врању, у сваком нашем месту, јер то чини бољи животни стандард, као и болнице и домови здравља, и све оно што планирамо да изградимо”, рекао је Вучић.

Доказано је да смо говорили истину

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да му је драго што је тужилаштво утврдило да он и његов брат нису имали никакав контакт нити комуникацију са власником Јовањице Предрагом Колувијом, као и да не очекује никакву реакцију јавности пошто је већ навикао на свакодневне измишљотине против њега и његове породице.

На питање новинара ТВ Прва да ли очекује било каву реакцију српске јавности тим поводом, Вучић је рекао да не очекује, као и да се са лажима и измишљотинама суочава сваки дан.

„Драго ми је што је показано да смо говорили истину. Они (СЗС) су говорили чекамо тужилаштво да каже, које је давило и гњавило и тражили су неколико година уназад код тог човека (Колувије) који је неки чудан и енергичан човек који је имао на хиљаде бројева телефона са којима разговара, наравно ниједан није наш и никада нисмо били у контакту”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Запитао је шта је афера Јовањица онда:

„То да смо ми радили свој посао и похапсили оне који су се противзаконито понашали, што ће суд рећи. Друго, шта сад ја да радим, два месеца су лагали и моју породицу стављали на ломачу, због чега? Због лажи и измишљотина”.

Вучић каже да зна како је настала та измишљотина, али да неће да говори о томе да не би испало да правда њихове лажи. Запитао је коме сада треба да се обрати и кога да тужи због на хиљаде насловних страни против њега поводом Јовањице и додао да не би имао ништа од тога.

Вучић додаје да мора да настави да се бори за земљу, а да они који га нападају показују само како би они радили да су на његовом месту, исто како када су пљачкали народ.

Прилика да градимо боље односе са Великом Британијом

Излазак Велике Британије из Европске уније представља прилику да Србија изгради боље односе са званичним Лондоном, него што их је имала док је та земља била у Унији, изјавио је председник Александар Вучић и додао да ће и сама ЕУ желети да се прикаже као још увек пожељна, што може да буде и шанса за Србију.

Вучић је, за ТВ Прву, упитан шта Брегзит представља за Србију, указао да ћемо морати, као и да ћемо сада имати прилику, да градимо боље односе са Великом Британијом, него што су били док је та земља била део ЕУ.

Он је приметио да ће Британија сада желети да се позиционира као самостална сила, те да су, у том настојању, већ направили самит са Африком, јер желе бржи и већи продор ка том континенту, него што је био случај до сада, а да ће то исто желети да остваре и на нашим просторима.

„Британија је, пре, а посебно после Берлинског конгреса имала велики утицај на овај део, Грчку, део Турске, до Балкана и то је трајало и до два светска рата, па и до данас. Желеће још већи утицај. Зато треба да изградимо што је могуће боље односе”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Он је указао да ће Брегзит оставити утисак да Европа није више привлачна као што је била, па ће ЕУ покушати да изгради механизме да покаже да је „лепа и млада”, и да сви желе да буду њен део, што би, истакао је, могла да буде шанса за Србију и Црну Гору.

Вучић је, ипак, указао да је за Србију кључна препрека питање КиМ.

„Када вас питају, а знате њихове ставове, и своје ставове и могућности, и када не видите како би могло да изгледа решење…. Ја га не видим. Некада сам га видео, иако сам знао да га народ не би прихватио, али сад га не видим”, рекао је Вучић.

Он је истакао да, ако неко мисли да је могућ „СЗО++” или „Ахтисари +++”, а да ми признамо Косово – то није могуће.

„Иако би 20 одсто људи то прихватило, то се неће десити, осим ако грађани не изгласају неког другог 26. априла”, нагласио је Вучић.

Он је рекао и да не види вољу да Београду понуде било шта, јер су нас, каже, „убијали свим причама” и рушили компромисне идеје.

А, да нам дајете нешто на кашичицу, да ми то представимо као да је нешто више него што смо очекивали, то није могуће, подвукао је Вучић.

Завршна флеш процена раста 4,2 одсто у 2019.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да завршна флеш процена привредног раста Србије за 2019. годину износи не 4,1 одсто него 4,2 одсто, по чему је Србија међу прве три или четири земље Европе.

Вучић је казао за Прву ТВ да је у последњем кварталу претходне године привредни раст Србије био 6,1 одсто, а у децембру чак 6,7 одсто који је био убедљиво највећи раст у Европи.

„Завршили смо јануар у већем суфициту него што смо буџетом и са ММФ-ом планирали, са око шест или седам милијарди већем суфициту, иако смо платили пет милијарди неке рачуне које нисмо рачунали да треба да платимо”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Каже да ће март бити добар показатељ пошто ће већ у фебруару бити исплаћене веће пензије и веће минималне зараде.

„Видећемо ту стање буџета. Ако се настави тако како ствари сада иду, имаћемо значајна повећања плата и пензија ове године”, казао је Вучић.

Јасно да ту није реч о емитовању Н1 већ о парама

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, први пут се огласивши поводом „рата саопштењима” између Н1 и Телекома, да је јасно да власницима Н1 није стало до емитовања те телевизије већ до пара, као и да је он увек за то да се Н1 гледа свуда јер се тако још боље види колико је власт успешнија од оних које Н1 подржава.

На питање новинара ТВ Прва шта се крије иза сукоба Јунајтед групе и Телекома, Вучић је рекао:

„Мислим да људи све разумеју, прво су говорили да неко Н1 неће да емитује. Телеком је онда рекао да ће емитовати Н1 свуда где никада није пре емитован тај канал односно на целој мрежи Телекома, бесплатно док трају преговори. Али, ту није до емитовања Н1, него до пара”.

На питање да ли је власти у интересу да се види Н1, Вучић каже да је и из политичких разлога у интересу власти да се види Н1.

„Јер, део људи увек мора да види и другу страну да би знао зашто се за некога бори и залаже и неку политику подржава. Ако то не видите на тако бруталан начин као што то видите на тој телевизији, онда ће наши људи бити мање мотивисани. Ми немамо проблем са тим”, рекао је председник, јавља Танјуг.

Како каже, у нашој земљи 90 одсто грађана користи друштвене мреже.

„Тако да имају (опозиција) под својом контролом и дневне и све недељне новине и више канала, али очигледно је да је овде у питању новац и ништа више. Мислим да је било важно да се то понуди (да се емитује Н1 преко целе мреже Телекома), а њихово право да одбију”.

Вучић, такође, истиче да је добро и што су то људи могли да виде.

Додаје да они који немају своју политику, осим политике засноване на „Јовањици” и другим лажима, имају проблем са људима.

„Сваке недеље имамо истраживање јавног мењења и она су за странку коју и даље водим прилично добра”, рекао је Вучић и додао да није забринут око тога већ око питања КиМ и других важних ствари.

Што више медија и разноврсности и другачијих ставова, то је боље за демократију и нашу земљу у целини, додао је председник.

Србија има све бољу винску индустрију

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је српска винска индустрије све боља и да Србија може да се поноси својим винима.

Вучић је, за ТВ Прва, након што је са високим представником ЕУ за спољну и безбедносну политику Ђозепом Борељом обишао винарију Ковачевић на Фрушкој Гори, казао да је поносан на српске винаре.

Упитан са каквим утисцима је Борељ отишао и да ли је пробао српска вина, Вучић је казао да је изнео једно од бољих шпанских вина, али и најбоља српска вина.

„Наша вина су све боља. У целој Србији је све боља винска индустрија, али још немамо довољно винограда. Србија тиме може да се поноси, посебно јер смо толико заостајали за регионом. Као неко ко се помало разуме мислим да драстично напредујемо и прелазимо све у региону који су били испред нас”, нагласио је он, јавља Танјуг.

Вучић је казао да је Борељ желео да посети неку српску планину у близини Београда, а Фрушка Гора, иако није нарочите висине, је предивна.

Вучић обишао манастир Хопово на Фрушкој Гори

Председник Србије Александар Вучић обишао је јутрос манастир Хопово на Фрушкој Гори.

То је објављено на инстаграм профилу „БудућностСрбијеАВ”.

„Јутарњи обилазак манастира Хопово”, пише на профилу поред објављених фотографија на којима се види како председник Вучић заједно са игуманом манастира обилази здање, јавља Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 2. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , , ,

2 replies

  1. Види Србине,”косовска влада” ће бити изгласана у нелегитимном парламенту(гласало 44 процената бирачког тела)…легалитет те “владе”је у Резолуцији 1244…Сад ми у Такову не разумемо откуд би А. Меркел и нека ЕУ била у таквом друштву?…Можебити да су слични?..Toliko o томе.

  2. Комуникација наводног председника са јавношћу је увредљива. Без јавног поступка, судство је “установило” невиност његовог брата и њега и то је завршена ствар. Уз то, себе представља великим човеком, јер неће о томе да шири причу, важније му је оно добро што ради за Србију.
    Јасна је ствар да ничег доброг у његовом раду за Србију нема. Јасно је да ће се борити за власт користећи сва средства која му падну на памет. Јасно је да ће странцима испуњавати сваки захтев да би обезбедио њихово несупротстављање самовласти коју спроводи. Јасно је колико тај човек гази преко мртвих, унижавајући и земљу коју наводно представља и функцију којом се не бави. Његова смена мора бити обављена што пре, јер су последице његове сумануте политике све грђе и све мање поправиве. Није ствар у томе да је он недостојан функције, што је више него очигледно.***** *** **** ***** ****** *** ****** ** ******

Оставите коментар