Подршка Србима у Црној Гори са севера Косова и Метохије

Грађани су на челу колоне носили транспаренте на којима је писало „Не дамо светиње”, као и „Подршка Цркви и народу Црне Горе”

Окупљање у знак подршке српском народу у Црној Гори, Косовска Митровица, 29. 1. (Фото: Б. Радомировић/Политика)

Више хиљада људи са Косова и Метохије учествовало је у молебану и литији која је ишла од Звечана до Косовске Митровице, у знак подршке Митрополији црногорско-приморској и православним верницима у Црној Гори, изражавајући неслагање са спорним Законом о слободи вероисповести.

Вечерња служба је почела у 16 часова у Храму Светог Ђорђа у Звечану, а онда је у крстоносном ходу, више хиљаде верника, предвођених владиком Рашко-призренским Теодосијем и свештенством Рашко-призренске епархије кренуло ка Косовској Митровици, где се молитвена литија слила у једну.

Владика Теодосије на молитвеном окупљању 29. 1. (Фото: Сајт Општине Косовска Митровица)

Грађани су на челу колоне носили транспаренте на којима је писало „Не дамо светиње”, као и „Подршка Цркви и народу Црне Горе”.

Са иконама и црквеним барјацима у рукама, житељи општина Звечан, Лепосавић и Зубин Поток, достојанствено су се придружили Митровчанима на улазу у Косовску Митровицу.

У литији су били и политички представници Срба, а све време су се чуле молитвене песме и звона са цркви у Звечану и Косовској Митровици. Пошто је огромна колона у крстоносном ходу стигла у Косовску Митровицу, кренули су Улицом краља Петра, Сутјеском и Улицом Владе Ћетковића, кренули ка Храму Светог Димитрија где је планиран молебан.

Фото: Сајт Општине Косовска Митровица)

Грађани узвикују „не дамо светиње“, носе и српске тробојке, заставе Косовског боја и Косовске Митровице на којој пише „одавде нема назад”. Скуп је прошао мирно и без инцидената, а одржан је уз благослов владике Теодосија и у организацији намесништва митровачког.

Биљана Радомировић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар