Сребреница: Децу која су славила Светог Саву прогласили четницима

Фотографије српске деце објављене су током обележавања Школске славе Светог Саве, а Бошњаци тврде да је тај празник злоупотребљен за величање четништва

Протест Бошњака, родитеља школске деце, због прославе Светог Саве (Фото: Политика)

Објављивање фотографије групе српске деце из Сребренице на Инстаграму, уз коју пише „Браћа четници”, био је повод за данашњи протест око стотину родитеља бошњачке деце испред Прве основне школе у тој општини.

Фотографије српске деце објављене су током обележавања Школске славе Светог Саве, а Бошњаци тврде да је тај празник злоупотребљен за „величање четништва у просторијама школе”.

Бивши начелник те општине, Ћамил Дураковић, је на протесту рекао да је, како је навео, „ово било само једно протестно упозорење од сат времена како би се напокон стало на крај пропагирању фашизма и мржње”.

„Ако се ствари не буду мењале, ми ћемо на демократски начин тражити права за нашу децу, јер желимо да одрастају у нормалном и цивилизованом амбијенту, а не у политичкој индоктринацији. Послали смо одређене захтеве, пре свега желимо да се формира школски одбор који би требао имати бошњачку већину која би штитила права наше деце”, рекао је Дураковић, пише сарајевски сајт „Кликс”.

Дураковић тврди и да се Савет родитеља већ дуго не састаје зато што је, како каже, председник Бошњак.

Тврди и да Бошњаци у Сребреници, деца и родитељи, трпе дискриминацију и да је овај протест, како је рекао, била прекретница.

Истог мишљења је и Мирнес Захировић, председник Савета родитеља Прве основне школе у Сребреници, који тврд да је на простору целе Републике Српске наводно заступљена дискриминација.

У октобру ове године у БиХ ће бити одржани локални избори, а актуелни начелник Сребренице, Младен Грујичић, први из реда српског народа на тој функцији од последњег рата, каже да се зна какву Бошњаци имају перцепцију према речи „четник” и додао да нема смисла да се у том контексту повлаче паралеле с децом која не знају ни шта се дешавало нити шта ће се дешавати.

„Дакле, повезали су малолетну децу с кољачима, јер они углавном четнике гледају као кољаче”, рекао је Грујичић и истакао да се многи у БиХ, са свих страна, могу довести у сличан контекст.

Грујичић је прецизирао да је реч о деци која су се фотографисала у народној ношњи, што део Бошњака такође оспорава.

„Жао ми је што таква питања бошњачки политичари покушавају да искористе сада пред изборе, како би добили што више пажње и поена од својих суграђана”, рекао је Грујичић.

За њега је, казао је, неприхватљиво да се бојкотује настава и да се ремети рад школе за друге ученике. „Неприхватљиво је да се на руб срама стављају деца која нису заслужила да то буде тако”, рекао је Грујичић.

Упитан да ли заиста сматра да бошњачка деца нису дискриминирана низом потеза у Сребреници, Грујичић је рекао:

„Ово је РС и овде се морају поштовати закони РС. Да ли то некоме одговара или не, то је друга ствар. Вероватно ни закони ФБиХ не одговарају српском народу, али га поштују и не праве сцене сваке године”.

Грујичић је поручио и да нико у Сребреници нема разлога за страх.

„Ми живимо толико година после рата. То све инсценирају бошњачки политичари. Имате ли иједну ситуацију да је Србин напао Бошњака у Сребреници? Имали смо бошњачку власт толико година током којих је отерано више од 10 хиљада људи, а већина су Бошњаци. Нико не треба да се плаши, ниједан Србин неће напасти Бошњака. То је време прошло. Али очито да појединци желе да заваде овај народ који ионако тешко живи”, рекао је Грујичић.

На опаску да је недавно такође било провокација Бошњака када су за Бадње вече колоне аутомобила пролазиле уз сирене, музику и националистичку иконографију поред Меморијалног центра у Поточарима и тако, како се тврди, унели додатни немир међу Бошњаке, Грујичић је рекао да су аутомобили пролазили и у време док је начелник у Сребреници био Ћамил Дураковић, преноси Танјуг.

Чак их је, каже, у колони било и више, јер је у том граду тада било више становника.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар