Северна Македонија купује америчка оклопна возила

Предвиђени рок за примопредају возила је други квартал 2021. године

Америчка оклопна возила М153 (Фото: Википедија)

Mинистарство одбране Северне Македоније припремило је потписивање уговора са Пентагоном за прву траншу од 33 лака америчка оклопна борбена возила ЈЛТВ компаније а већ је најављена и набавка већих возила Страјкер.

Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа, до 2028. године планира се куповина 249 таквих точкаша.

Македонска влада и парламент одобрили су крајем прошле године улазак у процес набавке 33 ЈЛТВ кроз међувладин аранжман, а према процедури директне продаје Пентагон је претходно понудио возила са алатом и прибором за око 11 милиона долара.

Према дугорочном плану развоја оружаних снага до 2028. године, Министарство одбране Северне Македоније формирало је Интегрисани пројектни тим за набавку оклопних борбених возила точкаша.

Портал наводи да се приоритетом сматра набавка тих возила због развоја ојачаног лаког батаљона који ће бити јединица Северне Македоније одређена за учешће у мисијама НАТО.

„Амерички произвођачи од почетка су у предности јер је најављена донација дела новца потребног за набавку. Зато су компаније из те земље јуна 2019. године одржале презентацију возила у Северној Македонији. У октобру су у узвратној посети САД били представници интегрисаног пројектног тима”, наводи се у тексту.

На основну анализе понуда северномакедонско министарство одбране је прихватило предлог да се набаве два борбена возила: ЈЛТВ компаније Ошкош у категорији носивости четири војника и возач и Џенерал-дајнамиксов Страјкер у конфигурацији са два члана посаде и одељењем од девет војника.

Појединачна цена основног возила је нешто више од 311.000 долара односно 10,3 милиона долара за сва 33 возила. Резервни делови и подршка коштају 306.000 долара а када се дода основни сет за интеграцију, административни и трошкови превоза – сума износи 11 милиона долара за прву траншу, преноси Бета.

Предвиђени рок за примопредају возила је други квартал 2021. године.

„Део трошкова за македонску набавку, обуку и одржавање ЈЛТВ и Страјкера биће финансиран кроз америчку донацију од 37 милиона долара кроз програм ЕРИП за замену ратне технике из доба хладног рата. Програм је намењен државама које су у НАТО или су на путу за чланство као што је случај са Северном Македонијом”, додаје портал Балканска безбедносна мрежа.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар