РСЕ: Украјинска популација од 2001. пала за четвртину

Протекле деценије, 3,8 милиона Украјинаца напустило је земљу да се не врати, рекао је министар Дмитри Дубилет

Украјинци (Фото: Ројтерс)

Такозваним електронским пописом установљено је да је украјинска популација опала готово за четвртину од 2001. године. То је последица миграција, више стопе морталитета од наталитета и тога што је било немогуће пописати становнике Крима који је под руском окупацијом и територија на истоку земље које Кијев не контролише.

„У Украјини живи 37,3 милиона људи“, изјавио је на брифингу у Кијеву 23. јануара шеф кабинета Владе (Секретаріат Кабінету Міністрів України) Дмитро Дубилет (Dmytro Dubilet).

Дубилет је казао да су подаци за електронски попис прибављени из различитих извора укључујући од оператера мобилне телефоније, социолога, статистичких истраживања домаћинстава, јавних регистара и пензионог фонда.

Нови подаци од 1. децембра [прошле, 2019. године] представљају пад од 11,2 милиона односно 23 одсто од 2001. године – када је последњи пут обављен званичан попис.

Када је 1991. године добила независност од Совјетског Савеза Украјина је имала близу 52 милиона становника.

Протекле деценије, 3,8 милиона Украјинаца напустило је земљу да се не врати, рекао је Дубилет.

Украјина је 2017. године имала 9,4 рођених на 1.000 становника и 14,5 умрлих на 1.000 становника према најновијим подацима доступним у бази података Светске банке.

Тренутно у земљи има 20 милиона жена и 17 милиона мушкараца. Око 20 милиона људи је у радно активном узрасту, старости између 25 и 64 година.

Пре него што је Русија запосела Крим 2014. године, полуострво је имало 2 милиона житеља, док су густо насељене области на крајњем истоку, Доњецк и Луганск, имале близу шест милиона становника пре него што је избио рат у Донбасу.

Маргина грешке овог пописа није већа од 2,86 одсто, према речима Дубилета.

Приредило: Стање ствари

(Radio Free Europe, 23. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар