Богољуб Шијаковић: Није од суштинске важности ко ће у име СПЦ преговарати са Владом Црне Горе

Патријаршија може да овласти епископски савјет и митрополита да у њено име преговара,  није пресудно ко ће преговарати, сматра професор Богословског факултета

Богољуб Шијаковић (Фото: ТВ Храм/Митрополија црногорско-приморска)

Професор Православног богословског факултета, Богољуб Шијаковић гостовао је синоћ у емисији „Актуелно” на Радио телевизији Републике Српске. Емисија је тематски била посвећена актуелном питању црногорског Закона о слободи вјероисповијести и питању судбине имовине Српске православне цркве у Црној Гори. Поред других тема правне нарави, Шијаковић се дотакао и питања које је протеклих дана доминантно у медијима у Србији, Црној Гори и БиХ, а који прате ову проблематику, а то је ко је најовлашћенији и најподеснији да преговара са Владом Црне Горе, Митрополија црногорско-приморска и друге епархије у Црној Гори на челу са епископским савјетом, или Патријаршија директно.

Шијаковић сматра да то није од суштинске важности”.

„Свака епархија СПЦ је пуноћа цркве. Осим тога, на простору Црне Горе, четири епархије СПЦ имају епархијски савјет који води рачуна о свему. То су сва четири епископа у Црној Гори”, појаснио је.

„Патријаршија може да овласти епископски савјет и митрополита да у њено име преговара, али структура цркве је таква да овдје није пресудно значајно ко ће преговарати”, сматра Шијаковић и подсјећа на примјер Хрватске.

„Она је тај уговор направила са СПЦ са сједиштем у Београду, а која је онда овластила епископски савјет СПЦ у Хрватској да потпише у име патријарха тај уговор о правном статусу СПЦ у Хрватској. Могуће је да ће тако бити у овом случају, али препустимо цркви начине на које ће она поступати и сасвим је сигурно да ће Синод и Патријаршија бити апсолутно бити укључени у све радње који ће се у том погледу обављати”, образложио је Шијаковић за РТРС.

Опрема: Стање ствари

(Преокрет/Митрополија црногорско-приморска, 21. 1. 2020)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар