Митрополит Амфилохије: Нема разлике да ли Подгорица преговара са Митрополијом или Патријаршијом

Митрополит Амфилохије је и категорички одбацио могућност било каквих преговора са црногорским властима ако се Закон о слободи вероисповјести не повуче

Митрополит Амфилохије, Јовандан 2020. (Фото: Митрополија Црногорско-приморска)

Митрополит црногoрско-приморски Амфилохије рекао је у изјави за портал „Стандард“ да је свака епископија у православној цркви аутономна и да нема разлике између Митрополије црногорско-приморске и Пећке патријаршије, које, према његовим ријечима, функционишу као једно.

Категорички је одбацио могућност било каквих преговора са црногорским властима ако се Закон о слободи вјероисповјести не повуче.

Он је казао да ће Митрополија, а не Патријаршија у Београду водити евентуалне преговоре са црногорским властима о темељном уговору, али да ту нема никакве разлике.

„Када са нама преговарају, то је исто као да преговарају са Београдском патријаршијом, ту нема никакве разликe“, рекао је митрополит Амфилохије.

Он је казао да Митрополија жели темељни уговор по узору на оне које је Црна Гора потписала са Католичком црквом и Исламском заједницом, додавши да ту неће бити помена о новом статусу јер је Митрополија већ аутономна.

Митрополија је већ аутономна

Он је такође додао да евентуални темељни уговор између цркве и државе не би дефинисао статус Митрполије — аутономни или аутокефални, поручивши да је институција на чијем је челу „аутономна и самостална кроз вјекове“.

„Ма каква аутономија, свака епископија у православној цркви је аутономна. Митрополија је била самостална, аутономна кроз вјекове. То је правило у цркви одувијек било. Митрополију је основао прије 800 година Свети Сава. Ова митрополија је кроз вјекове дјелала своје дјело, била је самостална у пуном смислу ријечи, од времена укидања Пећке патријаршије 1766. године, па се у то вријеме звала аутокефална зато што је била једина епархија Пећке патријаршије која је без прекида остала до данашњег дана. Све друге — и Београдска и Карловачка су настајале и мијењале се“.

„Звала се у то вријеме аутокефална јер је у то вријеме стварала државу. Она није прихватала одлуку Цариграда којом је поништена Пећка патријаршија. Митрополија је једина остала без прекида, а то је касније потврдио руски Синод рукополажући епископе црногорске који нијесу тражили да буду рукоположени од Цариграда, него су тражили од Русије да им се рукополажу епископи све до Митрофана бана 1920. године, што не знају незналице и они васпитани на брозомори, на лењинизму и марксизму“, поручио је митрополит.

Митрополит Амфилохије је и категорички одбацио могућност било каквих преговора са црногорским властима ако се Закон о слободи вероисповјести не повуче.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 20. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

  1. Каже Преосвећени Митрополит Амфилохије: „…свака епископија у православној цркви је аутономна.“
    Ово је наравно апсолутно тачно а требало би да, макар православним верницима, буде и добро познато. Е сад, спроводиоци у живот начела „чија територија онога и вера“ томе не верују, ако о томе знају, а бојим се да им ни не може бити јасно…Они су обоготворили власт као такву, а Христ им је средство уместо да им буде циљ…

  2. У Православној Цркви није свака Епархија аутономна, пошто грчки израз аутономија значи самостално законодавство, а право на самостално законодавство има само помесна аутокефална Црква и тек ограниченом виду епархије којима је изричито дат аутономни статус. Не само у црквено-правном, епархије ни у еклисиолошком смислу нису израз црквене пуноте, већ је то само сабор свих епископа аутокефална Цркве.

  3. Не, повући закон. Повући власт. Срушити је. Како не разумете?

  4. Sveti Petar Cetinjski rukopolozen je u Karlovcima

Оставите коментар