Војислав М. Станојчић: Снижени изборни праг као поклон расејаног Божић Бате малим странкама

Пошто је безуспешно покушавао да дозове најјаче опозиционе странке на биралишта Аца Србин се досетио како да им нађе замену – снижавањем изборног цензуса са 5 на 3 одсто

Скупштина Србије (Фото: Анђелко Васиљевић)

Аца Србин често има обичај да прича како је био најбољи студент Правног факултета у Београду (није познато шта о томе кажу његове колеге и колегинице са студија), док из његовог понашања као председника државе није много тешко запазити да је он највећи прекршитељ закона у Србији (уосталом, за то и има највише прилика)и да готово нема дана када их је поштовао, укључујући и Устав.

Стога би се с извесном дозом ироније могло рећи да он право није изучавао како би га доследно и најбоље примењивао, већ да би открио најједноставнији начин да га изигра или занемари кад год му је то корисно.

Иако увек када говори о опозицији настоји да покаже како је она за њега шака јада са којом нема никаквих потешкоћа, јер је увек лако побеђује, у последњих неколико месеци не делује баш тако самоуверено и хладнокрвно. Очигледно је да га је прилично узнемирио најављени бојкот избора најјачих опозиционих странака.

Александар Вучић (Фото: Бета)

Пошто је безуспешно покушавао да их наведе да, ипак, позову своје гласаче да изађу на дан избора на гласачка места, досетио се (или му је то неко саветовао) начина да им нађе замену тиме што ће смањити изборни цензус са 5 на 3 одсто, а што ће омогућити политичким странкама са мањим бројем присталица да истакну своје кандидате на изборима и добију своје посланике у Народној скупштини, чак и по цену да СНС освоји мањи број мандата. То је један од Вучићевих доглавника и посланик СНС-а у Народној скупштини овако описао: „Нико из Европског парламента није то тражио од нас. Радимо себи на штету јер ћемо имати мање мандата, али ово је један демократски искорак”, док је AV додао објашњење за широку публику како цензус не ограничава ниједан закон.

Ни један једини закон изузев Закона о избору народних посланика:

„У расподели мандата учествују само изборне листе које су добиле најмање 5% од укупног броја гласова бирача који су гласали у изборној јединици” (чл. 81 ).

Из чега произилази да је, ако Српска напредна странка на следећи изборима за Народну скупштину буде наступила под условима који јој наносе штету (али су важни као „демократски искорак”), неопходно, ипак, да се унесе нова бројка у тај члан Закона о избору народних посланика, а за што ће, захваљујући гласачкој машини у здању на Тргу Николе Пашића 13, бити потребно само неколико минута.Categories: Судбина као политика

Tags: , , , ,

Оставите коментар