Влада Црне Горе: Нити се бирамо, нити се рушимо на литијама

Ниједна влада се није бирала, нити ће бити рушена на литијама, било којим поводом, саопштено је из Владе Црне Горе

Душко Марковић (Фото: Н1)

Влада Црне Горе поручила је данас митрополиту Амфилохију да се она бира на демократским изборима, а не на литијама.

Митрополит је на синоћњој литији у Подгорици рекао да ако Закон о слободи вероисповести не буде повучен — црногорску Владу треба срушити.

„Ниједна влада се није бирала, нити ће бити рушена на литијама, било којим поводом“, саопштено је из Владе Црне Горе, објављено је на Владином званичном налогу на Твитеру.

Влада се, поручено је, бира у Парламенту вољом представника народа изабраних на демократским изборима.

„Уставом је то забрањено, а деловање Цркве одвојено је од државе, па ће и Влада и сви државни органи одлучно стајати на позицији одбране Устава и закона и на њима заснованог поретка. Ниједан закон, па макар не био ни одличан ни врло добар — не уводи безакоње, него ред и поредак у некој области друштвеног живота“, наводи се у реаговању Владе.

Из Владе подсећају грађане и вернике и свештенство да управо реч Божја заповеда да се верник моли за власт у оном месту где живи, да би због општег добра и њему било добро.

„По православном учењу — ко се противи закону, противи се и Божјем поретку. На крају, жалимо што и овом изјавом митрополит још једном показује да се не држи Устава, већ неодрживе позиције да је Црква изнад државе, иако је Црна Гора демократска и секуларна држава. А за очекивати је да буде верски поглавар којег управо ова Влада држи за свог легитимног саговорника“, поручују из Владе.

Додали су да остају посвећени дијалогу са Митрополијом црногорско-приморском у циљу пуног разумевања Закона, његове боље имплементације и стварања услова за потписивање темељног уговора, преноси Танјуг.

„Најмање толико очекујемо и од митрополита Амфилохија“, навели су из Владе.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 17. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. ..Кад комунисти подучавају православне митрополите и епископе Божијем закону…да је у питању демократска влада она би водила рачуна о свом легитимитету а не само о легалитету. У демократском поретку једно без другог не иде..

Оставите коментар