Гојко Раичевић: Највећи произвођачи лажних вести су Мило Ђукановић и Душко Марковић

Дискриминација српских медија у Црној Гори

У Српској кући у Подгорици је смештен највећи део српских медија (Фото: Н. Ђурић)

Подгорица – Положај српских медија у Црној Гори исти је као положај српског народа – држава Црна Гора се у оба случаја понаша дискриминаторски, оцена је новинара и уредништава овдашњих српских медија. Немали број европских институција оцениле су да је слобода медија у Црној Гори више него забрињавајућа, наводећи бројне примере од убиства главног и одговорног уредника „Дана” Душка Јовановића до недавног хапшења три уредника црногорских портала.

Опште је мишљење угледних интелектуалаца, писаца, новинара, професора универзитета да су у најгорем положају они медији са српским предзнаком, то јест сви они за које власт верује да се нису изјаснили да подржавају званичну политику владајуће Демократске партије социјалиста, лидера те партије и председника државе Црне Горе.

По мишљењу председника Удружења новинара Црне Горе Горана Ћетковића, медијски простор Црне Горе је „одавно прешао границу дозвољеног загађења, поставши тако полигон за разне интересне финансијско-политичке групације, па су пропаганда и естрада заменили основну информацију”, због чега, како каже, читаоци бивају жртве пропаганде.

„Будући да је црногорски режим у својој суштини антисрпски и антиправославни, јасно је да новинари и медији који то нису наилазе на бројне тешкоће у раду, па представљају убедљиво најдискриминисанију скупину у оквиру наше професије. Полицијско-тужилачка организација се труди свим силама да дисциплинује такве новинаре, па је за кратко време у 2020. години већ троје колега ухапшено због ’лажних вести’. Тако ће изгледа дуготрајни проблем увођења саморегулације у медијима бити решен пендреком и лисицама, што је сасвим природно за овакав тоталитарни систем”, казао је за „Политику” Ћетковић.

Опасност, сматра он, више лежи у чињеници да формулацију и одређење „лажи и истине” тумаче партијски послушници и полицајци.

За наш лист уредник и директор Српске ТВ, портала „Српске новине Црна Гора” и магазина „Српске новине” Момчило Вуксановић наводи да „слобода медија у Црној Гори не постоји”.

Момчило Вуксановић (Извор: ИН4С)

„Власт, по налогу НАТО-а, чини све да онемогући рад медија у Црној Гори, нарочито оних са српским предзнаком који подржавају верујући народ Српске православне цркве и дају подршку кориговању или укидању спорног Закона о слободи вероисповести”, оценио је он.

У разговору за наше новине, недавно ухапшени уредник портала „Борба” Дражен Живковић поручио је: „Сведоци смо да се на српске медије врши константан притисак, може се рећи и терор и да је у таквој ситуацији заиста тешко радити и функционисати. Данас је у Црној Гори тешко бити Србин, а још теже бити независни новинар, просрпски оријентисан.”

Он појашњава да је дужност новинара да се „бори пером и истином”, и да вест о експлозији у резиденцији Ђукановића на брду Горица, коју је објавио на свом порталу и због које је био ухапшен, „није била лажна, па самим тим није могло доћи до изазивања панике у јавности”.

„Истином се не изазива паника. Можда би до панике дошло да се тај догађај прикрио, а овако сигурно панике није било. Тако да је свима јасно да је моје хапшење унапред режирано и да се чекао било какав повод, па макар и овако баналан”, каже нам Живковић.

Дражен Живковић и Гојко Раичевић (Фото: ИН4С)

Положај српских медија у Црној Гори једнак је положају српског народа, Српске цркве, српске традиције, дакле, веома лош, мишљења је уредник портала „ИН4С” Гојко Раичевић.

„Српски медији у Црној Гори се, сада већ по правилу, третирају и доживљавају као непријатељски и антидржавни, што је апсурд сам по себи – јер су Срби основали државу Црну Гору”, додаје он.

„Није реч о неједнаком третману од стране државе Црне Горе приликом поделе финансијских средстава, већ о прогону српских медија и српских новинара. Оно што је другима омогућено, дозвољено или неретко подржано, српским медијима – није. Режимским и њима сличним медијима доступне су све привилегије, а српски медији оптерећени су свим могућим потешкоћама”, рекао је за наше новине Раичевић.

Он даље саопштава да би, да је „ИН4С” желео да „читаност остварује лажним вестима или ’кликбејтом’”, то урадио одавно.

„Проблем црногорских власти са порталом јесте што не могу да га контролишу – ни информативно, ни уређивачки, а ни идеолошки. ’ИН4С’ је почетком прошле године отворио бројне теме и афере које су уздрмале власт. Зато иста покушава да му пришије етикету ’стране испоставе’, ’јавног непријатеља’ и слично. Сада се користи нова метода – да се наш портал представи као произвођач лажних вести, са циљем да се његов интегритет и кредибилитет наруше. Највећи произвођачи лажних вести у Црној Гори јесу Мило Ђукановић и Душко Марковић”, закључује Раичевић.

Новица Ђурић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 1. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар