Делегација Северне Македоније у Васељенској патријаршији тражила решење статуса тзв. МПЦ

Током разговора на тапет стављена жеља тамошње Цркве да се врати у каноничност, под именом Охридска архиепископија, стоји у саопштењу Васељенске патријаршије

Фото: Влада Републике Северне Македоније

Премијер техничке прелазне Владе Републике Северне Македоније (РСМ) Оливер Спасовски, како је саопштено у Скопљу, заједно са лидером Социјалдемократског савеза (СДСМ) Зораном Заевом и директором Комисије за односе са верским заједницама и религиозним групама, Даријаном Сотировским, у понедељак се сусрео са васељенским патријархом Вартоломејом у седишту Цариградске Патријаршије у Истанбулу.

У саопштењу се прецизира да је сусрет уприличен на основу „позива који је Васељенски Патријарх упутио Зорану Заеву док је био премијер Владе“. Спасовски је поглавару Цариградске патријаршије честитао празник Христовог рађања – Божић, са жељама за здравље и снагу, у миру и спокоју да настави, као први међу једнакима у Православној цркви, да уједињује све сестринске цркве.

Сусрет у седишту Цариградске Патријаршије је одржан у пријатној атмосфери, и како се додаје, „у срдачном разговору била је изражена нада да ће и ове године Патријарх Вартоломеј, у духу толеранције и разумевања, наставити да подстиче дијалог за изналажење решења свих питања са којима се суочава православни свет и верници“.

Спасовски је у срдачној атмосфери позвао Патријарха Вартоломеја да посети РСМ и да се сусретне са верним народом, закључује се у саопштењу.

О поменутом сусрету је известила и Патријаршија у Фанару, потврдом да је главна тема разговора са делегацијом из Скопља, била везана за решавање питања тамошње Цркве. Додаје се да је добијени захтев за апелациони поступак – прихваћен и да је процес решавања њеног статуса – у процедури.

– Током разговора на тапет су стављене претходне фазе питања, међу којима и жеља тамошње Цркве да се врати у каноничност, под именом Охридска архиепископија, сагласно својевремено поднесеној молба за апелацију (еклитон) са њене стране. Атмосфера на разговору је била топла и искрена, а потом су високи гости сели на патријаршијску трпезу, после чега су пошли назад. Господин премијер и они са њим су изразили своје поштовање и поверење према Мајци Цркви, чији су благослов добили за цели тамошњи клир и народ, наводи се у саопштењу Васељенске патријаршије.

Васељенски патријарх је указао да ће позвати представнике СПЦ и на МПЦ у Истанбул на даље консултације о решавању црквеног спора.

Некаконска МПЦ после једностраног издвајања од мајке цркве СПЦ, 1967. године, пребива у расколу и до сада није призната ни од једне православне помесне цркве у свету.

У циљу државне потпоре за решавање црквеног питања у Македонији, упркос чињеници да је она по Уставу секуларна држава, до а сада су у низу код Васељенског патријарха Вартоломеја боравили готово сви председници и премијери у Скопљу, од осамостаљења земље до сада.

Делегације

На разговору са делегацијом Владе РСМ у Васељенској патријаршији, поред Васељенског патријарха Вартоломеја, како је саопштено били су присутни и митрополити Француски Емануил, Силивриски Максим, Адријанопољски Амфилохиј, архимандрит Јоаким и ђакон Григориј, секретар и помоћник секретара Светог и свештеног синода, као и Константин Деликонстантис, архон учитељ Рода и директор Прве патријаршијске канцеларије.

Наслов и опрема: Стање ствари

Младен Станчић

(Новости онлајн, 14. 1. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading