Владимир Легојда: Нож у леђа СПЦ – Цариградска патријаршија спремна да легализује још један раскол

Патријарх Вартоломеј одлучио да задовољи захтеве свих политичких елита које користе веру у својим играма, коментарисао в.д. руководиоца прес службе руског патријарха Владимир Легојда

Фото: Religija.mk

Васељенска патријаршија је званично потврдила да није одустала од намере да реши питање аутокефалности такозване „Македонске православне цркве“ и поред противљења Српске и Руске православне цркве, преноси портал Religija.mk.

О томе се сазнало после данашњег састанка званичне делегације Северне Македоније са цариградским патријархом Вартоломејом.

У изјави Васељенске патријаршије се појашњава да је процедура подношења захтева за признање аутокефалности МПЦ подржана и прихваћена и да се решава питање њеног статуса. Током разговора размотрена је и жеља МПЦ да буде проглашена за канонску цркву под именом Охридска архиепископија.

„Атмосфера током преговора је била топла и искрена. Премијер и његова делегација изразили су поштовање и поверење према мајци цркви, чији су благослов добили за све вернике и народ“, стоји у изјави Васељенске патријаршије. Патријарх Вартоломеј је такође истакао да је позвао представнике СПЦ и МПЦ у Цариград на даље консултације о регулисању проблема.

„Очигледно да је он [Патријарх Вартоломеј] одлучио да задовољи захтеве свих политичких елита, које користе веру у својим играма. Он је заправо зарио нож у леђа Српској православној цркви која сада испашта због политике црногорских власти“, коментарисао је догађај в.д. руководиоца прес службе патријарха Московског и све Русије Владимир Легојда преко свог „Телеграм“ канала.

Oпрема: Стање ствари

(Балканист.рс, 14. 1. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

3 replies

  1. Руси нас покушавају увући у сукоб са Васељенским патријархом. Није упоредив Украјински и Македонски црквени проблем. Из саопштења ВП се види да они овде желе да буду посредници. Иначе одговорност је на нашој јерархији зашто разговора са МПЦ нема. И ако постоји одлука СА Сабора о томе. Ово је добра вест јер ће се процес коначно откочити. Грех је два милиона људи држати изван Цркве само због етнофилетизма.

  2. Вартоломеј ради посао за англосаксонце. Мене жалости што имам епископа који га подржавају у томе.

  3. @Слободан (претпостављам Јањич?)

    Захваљујем Вам се на малом коментару са јаким аутошовинистичким отровом. Дајете прилику умереним аутошовинистима да на Вашем примеру виде који их демони јашу. А неумерене аутошовинисте надахњујете да се додатно подјарме демонима етнонихилизма и фанаролатрије.

    Задовољство антиотрова чу овог пута препустити госн. Гагичу (на е-вези изпод):

    https://stanjestvari.com/2020/01/16/vedran-gagic-povodom-najnovijeg-mesanja-carigrada-u-unutrasnja-pitanja-spc/

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading