Иран признао да је оборио украјински авион: Људска грешка проузрокована авантуризмом САД

У саопштењу иранске војске се наводи да је грешком процењено да је авион „непријатељска мета” пошто се летелица окренула ка „осетљивом војном центру” Револуционарне гарде

Фото: Abedin Taherkenareh

ТЕХЕРАН – Иран је данас објавио да је војска те земље „ненамерно оборила” украјински путнички авион, наводећи да је у питању била људска грешка.

У саопштењу иранске војске се наводи да је грешком процењено да је авион „непријатељска мета” пошто се летелица окренула ка „осетљивом војном центру” Револуционарне гарде.

„У тим условима, због људске грешке, авион је ненамерно погођен”, наводи се у саопштењу и истиче да ће одговорни бити процесирани, преноси АП.

Иранска војска је упутила извињење, наводећи да ће усавршити своје системе да би се спречило да се овакве трагедије више не понове.

Признање је уследило након што су амерички и канадски званичници навели да је „врло вероватно” да је иранска противавионска ракета оборила авион, што је Техеран у почетку негирао, називајући те наводе „великим лажима”, преноси Танјуг.

Зеленски Ирану: Пуна истрага, извињење и компензација

КИЈЕВ – Украјина очекује пуну истрагу и признање кривице, као и компензацију од Ирана због обарања украјинског путничког авиона, поручио је данас председник Володимир Зеленски.

„Иран се изјаснио кривим за обарање украјинског авиона, али ми инсистирамо на пуном признању кривице”, навео је Зеленски у саопштењу, након што је иранска војска објавила да је ненамерно оборила летелицу.

Зеленски је навео да Украјина очекује да се Иран обавеже да је спреман да спроведе потпуну и отворену истрагу и приведе одговорне правде, врати тела погинулих, исплати компензацију и званично се извини путем дипломатских канала, јавља Ројтерс преноси Танјуг.

Људска грешка проузрокована је авантуризмом САД

ТЕХЕРАН – Председник Ирана и министар спољних послова признали су да је иранска војска оборила украјински путнички авион, али тврде да се несрећа догодила због „претњи, насилничког понашања и авантуризма САД”.

Ирански председник Хасан Рохани је на Твитеру написао да је унутрашња истрага оружаних снага закључила да је људском грешком, нажалост, оборен украјински авион, истичући да ће се истрага наставити и да ће одговорни бити процесуирани.

Он је, међутим, за обарање авиона окривио „претње и насилничко понашање” САД после убиства иранског генерала Касема Сулејманија у Ираку, пренео је АП.

Рохани је изразио је саучешће породицама жртава и позвао на свеобухватну истрагу и процесуирање одговорних.

Огласио се и ирански министар спољних послова Џавад Зариф.

„Тужан дан”, написао је на Твитеру Зариф, који такође у САД види кривца.

„Људска грешка проузрокована је авантуризмом САД, што је довело до несреће”, навео је Зариф изразивши „дубоко жаљење, извињење и саучешће народу, породицама свих жртава и других погођених народа”, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 1. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading