Вечерње новости: ЕПС постаје акционарско друштво, грађанима бесплатне акције?

Влада Србије ће грађанима који на то имају право без накнаде поделити 15 одсто од укупних акција Електропривреде Србије

Фото: Д. Јевремовић

Влада Србије обећала је Међународном монетарном фонду (ММФ) да ће током 2020. године променити правни статус Електропривреде Србије (ЕПС) у акционарско друштво, преносе Вечерње новости.

То значи да ће, по пословним приходима највеће домаће предузеће, грађанима који на то имају право без накнаде поделити 15% акција, додаје тај лист.

У писму о намерама упућеном ММФ-у се наводи и да се ЕПС тренутно налази у процесу реструктурирања и фискалне консолидације, као и да ће држава расписати тендер за процену имовине те компаније.

Котирање компаније на Београдској берзи не значи да ће ЕПС у потпуности бити приватизован, слично када су акције других државних фирми бесплатно подељене грађанима у претходним годинама.

ММФ је у децембру, након завршетка своје посете Србији, оценио да је ревизија цене струје неопходна „како би се обезбедио повраћај целокупних трошкова“, након чега је државни врх најавио поскупљење цене електричне енергије од 3,9%.

Фискални савет тренутно процењује да је у ЕПС током следећих десет година неопходно инвестирати 5,6 милијарди евра како би могао да задовољи све већу тражњу за струјом.

(Нова економија, 6. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар