Александар Антић: Струја од 1. децембра скупља за 3,9 одсто

Министар енергетике Александар Антић рекао је да ће струја поскупети од децембра, односно на рачунима који пристижу у јануару 2020.

Фото: Н1

Електрична енергија за домаћинства од 1. децембра поскупеће за 3,9 одсто. Сагласност за поскупљење дала је Агенција за енергетику.

Министар енергетике Александар Антић рекао је за РТС да ће струја бити скупља на рачунима од децембра, који стижу у јануару.

Према његовим речима, струја за индустрију неће поскупљивати.

Антић је рекао да дуже од две године цена струје није мењана.

„Последњи пут је значајније подизана 2015. године, 2016. и 2017. била је минимална корекција, 2018. и 2019. није било корекције. Имали смо оправдане захтеве енергетских компанија, све већи је улазак обновљивих извора енергије, има трошкова преношења те енергије, али постоји и значајан раст цена струје на светском тржишту“, нагласио је министар енергетике.

Поскупљење је, каже, далеко испод захтева и трошкова енергетских компанија.

„И са том ценом имамо најјефтинију струју у региону, Европи, источноевропским земљама. Да кажем да је струја у Србији за 7,2 одсто нижа него у Македонији, 18,9 одсто него у БиХ, 24 одсто него у Албанији, 35,8 одсто него у Бугарској, 79,97 одсто него у Хрватској, 85 одсто него у Румунији, 125 одсто него у Словенији“, рекао је Антић.

Када је реч о другим енергентима, министар је рекао да њих има довољно и да неће поскупљивати.

Коментаришући евентуално заустављање дотока гаса из Русије преко Украјине, Антић је рекао да Србија води рачуна о својој енергетској стабилности и да „има сценарио за сваку од ситуација”.

ММФ предложио поскупљење струје

ММФ је у августу дао предлог да струја у Србији ове године поскупи најмање онолико колико је порасла инфлација.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 1. 11. 2019)

 Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар