Сергеј Латишев: Рукама мафије Америка уништава канонско Православље у Црној Гори

Диктатору Милу Ђукановићу, који је истовремено „кум“ црногорске мафије и „гарант евроатлантских интеграција,“ овог пута није загарантована победа

Молебан у подгоричком Храму Христовог Васкрсења (Фото: Фејсбук)

(ТВ Царград, 27. 12. 2019)

Црногорци су масовно устали у одбрану Српске Православне Цркве, коју је мафијашки режим Мила Ђукановића напао после посете америчког дипломате, који је већ имао мрачну улогу у црквеном расколу на Украјини. Црну Гору потреса унутрашњи сукоб, након што је у ноћи између четвртка и петка прозападна парламентарна већина усвојила „Закона о слободи вјероисповести и уверења и правном положају верских заједница.“ За предлог овог Закона, који је усмерен против СПЦ, гласало је свих 45 присутних посланика, од 81 посланика колико укупно броји парламент. Обична већина за доношење закона који противправно задире у унутарцрквена питања, обезбеђена је тек пошто су ухапшени посланици који се противе разарању канонског Православља. Тако нешто се први пут догодило у новијој историји Црне Горе.

Чистка Црне Горе од Српске цркве дошла је на дневни ред после недавне посете земљи високог америчког дипломате и амбасадора за питања међународних верских слобода, Сема Браунбека, а прикрива се интересима непризнате тзв. црногорске цркве, коју чини мала секта прерушених самозванаца, формирана према украјинском обрасцу „Свете Цркве Украјине“, познатије под именом ПЦУ.

Петро Порошенко са Семјуелом Браунбеком (Фото: Председништво Украјине)

У циљу ликвидације канонског Православља у Црној Гори, њене власти намеравају да од Српске патријаршије (Црногорци су такође Срби) отму више од 650 светиња, укључујући у православном свету познати манастир Острог. Како показују недавни догађаји у Украјини, будуће додељивање „црногорској цркви“ „аутокефалије“ од стране турског држављанина и официра НАТО пакта, цариградског патријарха Вартоломеја, који је умислио да је римски папа, нажалост је лако предвидети.

Опозиција је на предложени Закон уложила 117 амандмана. Сви они су без разматрања одбачени од стране прозападне владајуће коалиције, која је Црну Гору увукла у НАТО и подржала санкције према Русији, захваљујући чијем су се вековном покровитељству Црногорци сачували као народ.

Буђење Црне Горе

Жалосни догађаји у парламенту, антидемократске методе власти и црквено питање подигли су целу Црну Гору. Блокирана је већина градова у земљи, укључујући Подгорицу, Никшић, Котор, Будву, Беране, главне магистрале, мостове и друге стратешке објекте.

Претња која се надвила над СПЦ ујединила је опозицију мафијашком режиму Мила Ђукановића, који служи интересима Запада. Народ је револтиран безобзирним обрачуном власти са опозиционим народним посланицима, које су најпре тукли у самој згради Скупштине, да би их потом бацили иза решетака. Многи су се одазвали позиву народног посланика, Марине Јочић: „Народе изађи на улицу! Људи, хајдете на протест.“

Ваздух је мирисао на крвну освету. Када је дошло до првих хапшења демонстраната, један од вођа црногорске опозиције, Милан Кнежевић, запретио је осветом премијеру Душку Марковићу, пошто је премијер пре тога јавно обећао да неће бити притварања и батинања људи: „У Зети (предграђе Подгорице, прим. Царград) већ сте почели са хапшењима, између осталог притворили сте мог брата. Хоћу да вам кажем, уколико се било шта догоди мом брату, ја ћу вас окривити, никог другог, зато што сте ви дали реч. Ако и једна длака с главе буде фалила мом брату, кунем вам се, ви ћете бити криви, то кажем пред целом Црном Гором.“

Црквено-народни сабор у Никшићу (Фото: Твитер)

Други вођа опозиције, Андрија Мандић, тражио је да оставе Српску цркву на миру, уверавајући да ће у противном доћи до великих сукоба:

„Да, биће сукоба. Зашто су вам они потребни, зашто се напали Цркву?“

„Мноштво људи из разних градова Црне Горе је изашло на улицу… Из Никшића је ка Подгорици кренуло неколико хиљада људи, у овом тренутку они се налазе у тунелу Будош покрај Никшића. Још неколико хиљада људи налази се у Подгорици око Скупштине,“ цитира Мандића ТАСС.

„Неколико хиљада грађана Никшића је пробило полицијске блокаде и пешке кренуло ка Подгорици,“ рекао је руском новинару, који се налазио на лицу места, један од учесника овог марша. Никшић је после Подгорице други по величини град у Црној Гори.

По речима Мандића, циљ протеста је да се „спречи доношење Закона о слободи вјероисповести, који је уперен против Православља.“

Истовремено, Српска црква према речима епископа будимљанско-никшићког, Јоаникија, формира „локалне одборе за одбрану цркви, манастира и светиња.“

Беране

Посматрачи примећују како се у целини гледано полиција понаша коректно, пошто не жели сукоб са сопственим народом. Између осталог и због тога што се међу демонстрантима налазе стотине свештеника и монаха.

Шта ће се догодити?

Како ће се завршити сукоби тешко је рећи. Власт које ужива наклоност Запада, већ је показала спремном да оштро реагује, знајући да Брисел и Вашингтон неће осудити погром Православља, те да ће затворити очи пред методама које ће се примењивати ради постизања тог циља.

Зато ће све зависити од држања народ, који је до сада испољавао пасивност, и онда када је Црна Гора иступила из конфедерације са братском Србијом, и када су је увукли у НАТО пакт, и када се прикључила рату који се уз помоћ санкција води против Русије, и када је Подгорица оптужила Москву за покушај државног удара. Иако је некада, 1904. године, Црна Гора из солидарности са Русијом објавила рат Јапану, зато што је овај напао њену покровитељку, а ратно стање је трајало све до 2006. године.

Литија у Жабљаку коју је предводио епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, 31. 12. 2019. (Фото: Епископија будимљанско-никшићка)

Као што видимо, историјско сећање нема ону дуговечност коју имају религија и вера. Сада су Црногорце и те како дубоко и снажно погодили. Председнику-диктатору, Милу Ђукановићу, који је истовремено „кум“ црногорске мафије и „гарант евроатлантских интеграција,“ овог пута није загарантована победа.

Са руског посрбио: Зоран Чворовић



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , , , , , , ,

Оставите коментар