Зоран Чворовић: Тиранин Мило и мук ЕУ

Потпуни мук свих европских држава значи да се саглашавају са поступцима према СПЦ којима јој се одузимају елементарна права, оценио проф. Чворовић

Зоран Чворовић (Извор: Искра/Јутјуб)

Професор Правног факултета у Крагујевцу, правни историчар Зоран Чворовић рекао је данас да Српска православна црква (СПЦ) има формално правно могућност да се бори за своја права, која подразумева обраћање у тој држави и да искористи институционални механизам предвиђен Европском конвенцијом за заштиту основних права и људских слобода.

„Законом о слободи вероисповести на најбруталнији начин ускраћена су јој права гарантована овом Европском конвенцијом“, рекао је Чворовић, аутор књиге „Право и Православље“.

Како је објаснио, говорећи о формално правној могућности СПЦ, поступак према Европској конвенцији предвиђа да буду „исцрпљена сва средства на националном нивоу, а тек после је могуће обраћање Европском суду за људска права“.

Он је рекао и да Србија, као члан Савета Европе, има право и обавезу да се обрати Европском савету, као и Европском суду за људска права, због повреде поменутих темељних права.

Међутим, како је рекао, очекивати то од Србије је „илузорно јер су Ђукановићев и Вучићев режим повезани као близанци – личним, финансијским и сваким другим везама“.

Он је рекао да такву обавезу обраћања нема само Србија већ и свака чланица Савета Европе, да покрене поступак пред Европским саветом, као и пред Европским судом за људска права, јер се нарушавају права загарантована Европском конвенцијом.

„Али ми имамо потпуни мук свих европских држава, што значи да се саглашавају са поступцима према СПЦ којима јој се одузимају елементарна права“, оценио је Чворовић.

Он је навео, да кад је реч о обраћању институцијама у Црној Гори, питање је да ли уопште СПЦ требало то да уради јер оне „према СПЦ спроводе отворену тиранију, тако да би то било као да им на неки начин даје легитимитет“.

„Пошто је овде реч о правном насиљу, СПЦ изгледа остаје да пружи отпор црногорским властима и њеном настојању да је лише елементарних права, да брани своје храмове и земљу“, рекао је Чворовић.

Он је навео да је модерна Европа и идеја људских права рођена у сличној ситуацији, када су Холанђани били суочени са „инквизиторским терором шпанског краља“ који је приморавао протестанте да промене вероисповест и конфисковао им имовину, када су они пружили отпор дефинишући га кроз Декларацију о независности тиме да је владар који крши основна права тиранин.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 30. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

 1. Одавно је јасно да близанци не доносе сами одлуке. Они су само извршитељи. Њих не бране закони, него налогодавци. Тражити судску правду је илузорно пре промене режима. Режим се неће променити никаквим изборима или протестима. Дакле…

 2. Ne treba se cuditi.
  Da li nam je sa „zapada“, u zadnjih 30 godina, doslo bilo sta dobro?
  NISTA! Ama bas nista.
  Nego 30 godina satiranja u ovom ili onom obliku.

 3. То је то право лице европске уније о којој нас лажу да ће нам у њој бити боље.
  Неће, јер то је део њихове политике.

 4. ЕУ нема алтернативу.
  Самим тим све што раде је прихватљиво и није за преиспитивање.

Оставите коментар