Позив за помоћ породици Максимовић из Косовског Поморавља

Хуманитарна организација „Косовско Поморавље“ покренула је акцију прикупљања помоћи у износу од 10 000 евра, како би породици Максимовић из Коретишта помогли у реновирању и опремању куће

У финале друге деценије двадесетог века улазимо живећи и даље под ореолом ријалитија, сада већ старог телевизијског формата, који за своју сврху постојања представља мисију да нам доноси живот у својој пуној реалности. Истина је да се стварност, разобручена и опипљива, али од очију јавности склоњена, одвија на начин да не угрожава, мучним наношењем илузија на очи, стечен привид духовног комфора. Црњански у свом фамозном Објашњењу Суматре каже: „Свет никако не жели да чује ужасну олују над нашим главама. Тамо се тресу, не политичка ситуација, нити књижевне догме, него и сам живот“. Ове речи пророчки објављују стање живота наших људи у јужној српској покрајини.

Простор за деловања којима им можемо помоћи сужава се с временом, и мало шта нам осим апела на чисту хуманост преостаје инструмент борбе. Нажалост, реалност, фамозни reality, али онај прави, тежак и политички некоректан, пружа нам могућност да у себи стално и изнова, налазимо, сударени са пластичним сликама гетоизираног живота Срба на Косову и Метохији, један простор у себи, који чак не припада више ни националном, етничком или верском сентименту, него вођен тим сентиментима, доводи нас пред стање у ком се одазивамо на вапај чисте људскости. Као у причама најбољих приповедача, гледамо у боре људи који мотикама вијају злехуду судбину, ограђени бодљикавом жицом, намерни да се изборе за сутрашњу кору хлеба, парче неба или шта већ тим људима, испуњава дане, којих ми нисмо и не можемо бити свесни. Те приче подсећају на праве, врхунске, уметничке досеге, за разлику од општих места у којима се свакодневно губимо, као да никакав компас у себи немамо па да не видимо, чији су дани зној и крв, а чији су поза и лакејска спрдња. Када се зазива мир у свету, љубав међу народима, то не може бити просипано ко зна где, низ Млечни пут, ка Андромеди, кад нам је потребно баш тамо, у простору који се не мери светлосним годинама, него метрима записаним метохијским тапијама и катастарским књигама, о којима вишом силом притерани са свих страна, морамо ћутати.

Крај године нам доноси такву причу, која се претвара у шаблон живота наших људи на Косову и Метохији. Причу о животу породице Максимовић из Коретишта, у Косовском Поморављу.

Услови у којима живи шесточлана породица Максимовић нису достојни човека и живота у друштву које се хвали својим припадањем 21. веку. Стара, трошна кућа од блата која сваке зиме прокишњава мора се реновирати, јер се у супротном зидови могу урушити и повредити децу, каже Марко Максимовић. Потребно је заменити прозоре, уредити кров и средити купатило. Санитарије и столарије готово да нема у кући, и оно што поседује је у веома лошем стању, али се они тежачки ћуте и не жале се, пословично задовољни својим имањем. Мајка, Ана, истиче да су им електрични шпорет и фрижидер најнеопходнији. Међутим, деца расту, а самим тим и потребе. Троје деце, Владан, Хелена и Николина спавају на једном кревету, па су им и кревети неопходни. Потребна им је и помоћ у виду школског прибора, рачунара, гардеробе и понешто хране.

Хуманитарна организација „Косовско Поморавље“ покренула је акцију прикупљања новчане помоћи у износу од 10 000 евра, како би породици Максимовић из Коретишта помогли у реновирању и опремању куће.

Планирано је да се реновирање куће заврши у јануару. Да светим молитвама Светог Саве, Господ благослови и помогне свим српским породицама на Косову и Метохији.

Молимо људе, да се одазову тихом и достојанственом вапају наших људи са Косова и помогну породици Максимовић. Наша мисија јесте да им омогућимо да остану у Косовском Поморављу.

Донације можете извршити путем PayPal налога или директно на број жиро рачуна, са назнаком „ЗА МАКСИМОВИЋЕ“.

Више информација можете добити на сајту организације https://kosovskopomoravlje.org/donacije/.

Јер мимо нас, изнад и испод наших глава, идеала и борби, одвија се живот.Categories: Моба

Tags: ,

Оставите коментар