Vijesti: Jedan poziv mijenja sve – od poziva Amfilohija do aviona iz Srbije

Kako je iznenadni put lidera DF u Beograd uticao na zbivanja u Podgorici

Andrija Mandić i Milan Knežević na podgoričkom aerodromu (Foto: Boris Pejović)

Podizanju tenzija i policijskoj blokadi Podgorice, uoči zasijedanja Parlamenta na kojem je predviđena rasprava o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti, prethodio je niz međusobno povezanih događaja.

Evo najkraćeg pregleda dešavanja u prethodnih deset dana.

 • 17. decembar– Demokratski front je u Skupštini najavio da neće dozvoliti izglasavanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Pominjale su se i radikalne mjere poput polivanja benzinom.
 • 21. decembar– Mitropolija crnogorsko-primorska organizovala skup u Nikšiću na kome se okupilo hiljade građana. Zatraženo je zaključivanje ugovora sa Vladom kojim bi se regulisala pitanja od zajedničkog interesa, donošenje zakona o restituciji i pravednoj nadoknadi bespravno oduzete crkvene imovine i odustajanje od, kako su naveli, novog otimanja.
 • 23. decembar– Odbor za ljudska prava i slobode podržao je Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.
 • 23. decembar– Lider Nove srpske Demokratije Andrija Mandić je na televiziji Pink rekao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najviše pomogao Srbe u Crnoj Gori još od kralja Aleksandra.
 • 23. decembar– Amfilohije pozvao poslanike da ne učestvuju u raspravi i glasanju o Zakonu.
 • 24. decembar– Zakonodavni odbor je podržao Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti. Prethodno se ispred Skupštine okupilo više stotina sveštenika i monaha na čelu sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem. Ponovili su zahtjeve sa skupa u Nikšiću.
 • 24. decembar – Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je u Skupštini da je DF odustao  od planirane opstrukcije rada parlamenta i sprječavanje glasanja o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, nakon poziva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Kazao je da bi Parlament gorio u suprotnom.
 • 24. decembar– Lider vanparlamentarne Prave Crne Gore Marko Milačić je pozvao Mandića da pozove na protest ispred Skupštine Crne Gore 26. decembra. Iz Demokratskog fronta je odgovoreno da se radi o bezumnom napadu, ali da su spremni za žrtvu u odbrani Crkve.
 • 25. decembar – Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije nazvao je predsjednika Srbije neznalicom, komentarišući izjavu Vučića „da Crnogorska autokefalna crkva i de fakto i de jure postoji i prije uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine“.
 • 25. decembar – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti neće biti povučen i da je razgovarao sa Vučićem. Vučić je potvrdio da je razgovarao sa Đukanovićem, da imaju različita mišljenja, a da bi mitropolitu Amfilohiju imao šta da kaže.
 • 25. decembar –. Lideri DF Andrija Mandić i Milan Knežević odlaze u Beograd, vraćaju se iste večeri avionom srbijanskih vlasti. Objavljuju da imaju blagoslov srpskog patrijarha Irineja da uđu u Skupštinu i saopštavaju očekivanje da svi građani koji su potpisali peticiju dođu ispred Skupštine u 11 časova
 • 26. decembar – Policija objavljuje da neće dozvoliti nenajavljena okupljanja ispred Skupštine.
 • decembar– Policija blokira više ulica u centru Podgorice i pravi široki pojas oko Skupštine Crne Gore.
 • 26. decembar– Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kazao da nikome nije dao blagoslov da se jutros okuplja na protestu i da ne radi ništa bez dogovora sa svojim mitropolitom Amfilohijem. Patrijarh srpski Irinej rekao da je dao blagoslov da se stav brani u Skupštini, ne i na ulici. Mitropolija crnogorsko-primorska se ne oglašava o protestu.
 • 26. decembar – Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je pozvao na mir i zatražio od Đukanovića da odustane od usvajanja Zakona. Počela je rasprava u Skupštini Crne Gore o Predlogu zakona.

Srđan Kosović

(Vijesti, 26. 12. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар