Еди Рама: ЕУ спремна да подржи „мали Шенген“ са 1,2 милијарде евра

Свака земља која буде укључена у процес имаће бенефите, рекао премијер Албаније

Мило Ђукановић, Александар Вучић, Еди Рама и Зоран Заев (Фото: Dimitrije Goll)

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је данас у Тирани да је Европска комисија спремна да намени 1,2 милијарде евра следеће године земљама у региону за имплементацију постигнутих споразума у оквиру иницијативе тзв. „малог Шенгена“.

„То нису зајмови, већ грантови“, рекао је Рама на заједничкој прес-конференцији након састанка са председницима Србије и Црне Горе, Александром Вучићем и Милом Ђукановићем, и премијером Македоније Зораном Заевом.

Рама је додао да чује доста теорија завере и бесмислица о томе да та иницијатива нема никаквог утицаја на све земље.

„Ситуација је баш супротна, а свака земља која буде укључена у процес, имаће бенефите“, додао је Рама, пренео је Танјуг.

(Спутњик, 21. 12. 2019)

Вучић после састанка лидера региона: Без овога не можемо да опстанемо

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Тирани да земље у региону, које су појединачно мале, неће моћи да опстану ако не буду сарађивале, пре свега економски, и да је то на користи свих грађана, те да не види разлог да се због такве иницијативе бране од оних који би све да нас врате у прошлост.

„Без овога ми не можемо да опстанемо. То не виде само они људи који то не желе да виде“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Тирани након састанка са лидерима земаља региона, Рамом, Заевом и Ђукановићем.

Вучић је указао да смо појединачно толико мали и неважни да нећемо моћи да опстанемо ако не будемо радили заједно и ако се не будемо укрупњавали, пре свега економски и у тржишту рада.

Упитао је колико је младих људи отишло из Бугарске, Хрватске, Србије, Северне Македоније, Албаније…, те констатовао да њих не можемо да вратимо, нити оне што су остали да задржимо тако што ћемо стварати атмосферу сукоба и свађа, јер то доноси неки политички поен.

„Ја сам се малопре љутио на нашег пријатеља Едија Раму, јер све време као да се брани. Од чега се бранимо? Што радимо најбољу ствар за наше земље и народе? Од оних који би да нас врате у 18. или 19. век, од оних који би да се бијемо поново… А ми само хоћемо да живимо и радимо једни поред других и имамо нормалну будућност, да размишљамо како ћемо једни другима да помогнемо“, истакао је Вучић.

Лидери региона на конференцији за штампу у Тирани (Фото: Председништво Републике Србије)

Осврнуо се и на синоћни донаторски концерт у Тирани и навео да му је било и тужно и дивно јер је упознао албанску културу више него што ју је познавао раније.

„Нађите једну меру од овога што радимо да је лоша за било кога“, додао је Вучић.

Председник Србије је рекао и да је срећан што су на састанцима присутни и представници међународних организација, Европљани, Американци, али да не може и не жели да им се „улизује“, јер му је важније шта ће рећи грађани.

„А шта смо лоше урадили? Он онога што ће Србија да уради, најмање 100 породица у Албанији ће моћи да добије помоћ. Од стварања нових радних места прехрањиваћемо десетине хиљада породица. Што се стидимо тога?“, рекао је Вучић.

Додао је да је регионална сарадња најбољи позив инвеститорима, а као пример олакшаног пословања до којег она доводи навео је немачку фабрику која послује у Крушевцу и Битољу, којима ће бити лакше да размењују стручњаке из две фабрике, а биће, каже, заинтересовани да граде трећу.

„Да привучемо инвеститоре тако што ћемо да се бијемо, да уводимо таксе, царине…“, констатовао је Вучић.

Он је навео да бољитак не може да се осети за три месеца, али да ће за три године бити видљив раст ове три земље, или, како је рекао, четири или пет земаља, у односу на друге, јер креирање амбијента не траје месец дана, већ годинама, али даје резултате.

Када је реч о ЕУ, Вучић је поновио да је Србија на европском путу, да је шест година прошло од отварања преговора са Унијом и захвалио на свакој подршци ЕУ и на свему што чини за нас.

„Али, да ми зависимо од тога да морам богу да се помолим, па да молим људе из Европе да нам отворе једно-два поглавља… Нећу ни себе, ни земљу, ни народ који водим да понижавам“, рекао је Вучић.

Поновио је да ми радимо свој посао који ЕУ може да оцени, те да то не зависи само од нас, већ и од њихових унутрашњих прилика, пренео је Танјуг.

(Спутњик, 21. 12. 2019)

Рама не разуме зашто Приштина бојкотује „мали Шенген“

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је данас да је иницијатива „мали Шенген“ изузетно важна за земље региона и да због тога не разуме упорно одбијање Приштине да јој се прикључи.

Еди Рама (Фото: Танјуг/Тања Валич)

„Састали смо се како бисмо изградили мост између прошлости која нас дели и будућност и која нас уједињује“, рекао је Рама на заједничкој прес-конференцији са председницима Србије и Црне Горе и премијером Северне Македоније.

Константно одбијање косовских органа да присуствују за столом лидера из иницијативе није, каже Рама, нешто што може да разуме.

„Имамо заједничку судбину на одређеном простору и у обавези смо да превазиђемо прошлост и обезбедимо мир и просперитет за сву нашу децу“, поручио је Рама.

„Ми смо у Тирану позвали свакога, као и на претходним састанцима“, рекао је Рама.

(Спутњик, 21. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар