Александар Вучић обишао разорени Драч: Издвојићемо велики новац за помоћ Албанији

Бићемо у три или четири највећа билатерална донатора за помоћ пострадалима у Драчу, рекао Вучић

Фото: Танјуг/Председништво Србије

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас с лидерима Западног Балкана земљотресом разрушени Драч. Он је рекао да се сарадња интензивира, и изразио саучешће свим породицама настрадалих у земљотресу у Албанији.

„Искрено смо саосећали са албанским народом, мислим да је већина људи у вашој земљи до успела да осети. Влада Србије у понедељак ће донети одлуку да значајној и великој суми новца за помоћ Албанији. Бићемо у три или четири највећа билатерална донатора за помоћ пострадалима у Драчу“, рекао је Вучић.

Он је о постигнутим договорима казао да ће се наставити са заједничким радом царина и фитосанитарних инспекција, повећаваће се број трака на границама, те да се олакша промет роба и људи између Северне Македоније и Албаније и Србије.

„Наша трговина мора да иде без проблема, постоје предлози да многе друге прописе покушамо да приближимо. Тржиште од 11 милиона је много веће привлачније за свакога споља него што је то случај са нашим појединачним земљама“, рекао је Вучић.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је да носи посебан утисак из посете Драчу који је погођен земљотресом.

„Поновили смо пријатељство са свим земљама који се нађу у таквој ситуацији, Црна Гора је не тако давно пролазила кроз сличну ситуацију. Остајемо трајно привржени солидарности“, рекао је Ђукановић.

Он је казао да сарадња може донети добро свима, те да је земља коју води привржена регионалној сарадњи.

„Снажно верујемо да су регионалне иницијативе добре да оснажимо регионалну сарадњу, и помаже развоју региона у целни. Одлична су прилика да снажимо своје капацитете у оквиру ширих иницијатива којима желимо да припадамо. премијер Рама је током радног дела споменуо могућност да Црна Гора буде домаћин следећег састанка, желим да потврдим да смо за то апсолутно спремни, треба однеговати дијалог и окупити свакога ко би у том дијалогу могао да пронађе свој интерес“, рекао је Ђукановић.

Ђукановић је поновио да свака земља у региону жели да буде део ЕУ, али жели и да „европеизује своја друштва“, те да ужива стандард грађана ЕУ.

„Све иницијативе су неупоредиво смисленије када знамо да воде ка остварењу који ће нам прокрчити пут до стандарда у ЕУ“, поручио је Ђукановић.

Фото: Танјуг/Председништво Србије

Премијер Албаније Еди Рама рекао је да је то трећи састанак иницијативе Западног Балкана која даље спроводи принципе које смо започели.

„Хтео бих да искажем своју најдубљу захвалност за солидарност која је исказана од моја три уважена госта. Ми смо захвални свим спасилачким тимовима, појединцу и свакој групи која је дошла из Србије, Северне Македоније и Црне Горе да помогну свима који су били погођени земљотресом. То је нешто што ће увек остати уклесано у нашем колективном сећању“, рекао је Рама.

Рама је захвалио свим представницима ЕУ и финансијских међународних организација због подршке иницијативи тзв. мини Шенгена.

„Нећу престати да понављам да ово није иницијатива од јуче, да не поставља никакве услове, није наметнута никоме. Дозволите ми да ово отворено кажем, за мене константно одбијање косовских органа да присуствују за овим столом не могу да разумем, такође то је веома важно за само Косово. Ми смо овде да изградимо мост између прошлости и будућности. Моје дубоко уверење је да је овај цео процес у потпуности кохерентан са амбицијом сваке земље да постне део европске породице“, рекао је Рама.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио је данас да ће Албанија и Северна Македонија преузети софтверски систем из Србије који ће омогућити грађанима те две земље да могу електронски да аплицирају за посао, а да ће тај систем отворити прилику свим грађанима Србије, Северне Македоније и Албаније да раде у ове три земље без додатни докумената, радних дозвола или виза.

Заев је на конференцији за медије у Тирани рекао да ће након наредног састанка у Београду, крајем јануара или почетком фебруара 2020, грађани Србије, Северне Македоније и Албаније већ моћи да осете користи од ове регионалне сарадње.

Председници Србије и Црне Горе Александар Вучић и Мило Ђукановић и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев обишли су јутрос Драч, који је највише страдао у недавном земљотресу који је погодио тај део земље.

Четворица званичника посетили су подручје које је тешко страдало због земљотреса, а затим и хотел у којем су смештени грађани који су због земљотреса остали без својих домова.

Након обиласка, лидери четири земље вратили су се у Тирану, где су одржали сусрет лидера Западног Балкана, на којем овог пута, учествује и председник Црне Горе.

Вучић је, након састанка са премијерима Албаније и Северне Македоније, рекао да су у Тирани постигнути конкретни договори о сарадњи те три земље, као и да ће све бити финализовано до следећег сусрета, у Београду, крајем јануара.

„Биће то историјски сусрет због онога што ћемо до тада завршити“, рекао је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Мондо, 21. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

 1. Бићемо у три или четири највећа билатерална донатора за помоћ пострадалима у Драчу“, рекао је Вучић.
  ++++
  Нормално !
  А коме ће, ако не свом народу ?

  https://glassrbijeinfo.wordpress.com/aktuelno-2/sokantno-albanac-na-celu-srbije/

  За то време, грађани у нашој јадној, опљачканој и окупираној отаџбини умиру од глади, а децу лечимо СМС порукама.

 2. Ако председниче, и треба.До сад смо им донирали органе( срца, бубреге, јетре…) треба да им дамо и мало пара.

Оставите коментар