Српска народна одбрана Васојевића: Покушај атентата на Давидовића и владику Јоаникија није нас застрашио

Миодраг Дака Давидовић опоравља се од повреда и захваљује свима који су се забринули за њега

Миодраг Дака Давидовић (Извор: Новости онлајн)

Дака Давидовић после рањавања: Добро сам! Хвала свима на подршци

Никшићки привредник и велики добротвор СПЦ Миодраг Дака Давидовић, после оружаног напада на њега и епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, опоравља се након рањавања.

„Добро сам! Хвала свима на огромној подршци“, казао је Давидовић за портал Новости.

Овај немио догађај, који се одиграо синоћ у Београду, озлоједило је бројне пријатеље Давидовића, и додатно забринуо вернике Српске православне цркве у Црној Гори уочи најављеног усвајања спорног Закона о слободи вероисповести који је за Митрополију црногорско-приморске и њене епархије неприхватљив.

(Новости онлајн, 11. 12. 2019)

Васојевићи одлучни да бране СПЦ: Покушај атентата на Давидовића и владику Јоаникија није нас застрашио

Српски народ Полимља и Васојевића је са неверицом сазнао вест, да је познати добротвор и ктитор СПЦ у Црној Гори Дака Давидовић рањен а да се у том тренутку у његовом друштву налазио наш владика будимљанско–никшићки Јоаникије.

Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине, најоштрије осуђује очигледни напада на нашег владику Јоаникија и нашу свету епархију која постоји осам векова на светим водама Лима. Подмукли напад на нашег владику Јоаникија је напад на вернике Српске православне цркве у Црној Гори и на цели народ у циљу застрашивања народа пред велики Црквено-народни сабор који ће се 21. децембра 2019. године одржати у Никшићу.

Дака Давидовић и владика Јоаникије (Извор: ИН4С)

Ово је у среду саопштила Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине са седиштем у Беранама, престоном граду Епархије будимљанско-никшићке.

– Они који мисле да су овим покушајем убиства застрашили нас Србе и остале православне вернике грдно су се преварили, напротив овде се најбоље осликава реченица „удар нађе искру у камену, без њега би у кам очајала“. Још више ће нас бити у Никшићу, још жешће ћемо бранити наше свете манастире, храмове, цркве, наша гробља и нашу прошлост и будућност. Зато позивамо све Васојевиће, Полимљане, Шекуларце, Величане… да сви као некад будемо на бранику своје цркве, владике Јоаникија који је наш духовни пастир и часни наследник епископа које је у Будимљи 1219.године поставио Свети Сава. Будимо оно што јесмо, недајмо своје светиње – каже се у саопштењу Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.

(Новости онлајн, 11. 12. 2019)

Демократски фронт: Неуспели атентат на Даку и владику Јоаникија порука читавом народу

Демократски фронт сматра да неуспели атентат који је у уторак извршен у Београду на владику Јоаникија и црногорског бизнисмена Миодрага Даку Давидовића, који је и рањен, представља кукавички и подмукао чин, којим се шаље порука читавом народу.

Извор: Новости онлајн

Покушај убиства Давидовића, како га ДФ назива, „успешног привредника и добротвора СПЦ“, изведен је, не случајно, неколико дана пре великог црквено-народног сабора у Никшићу и непосредно након стављања у процедуру Скупштине Црне Горе закона против СПЦ, тврде у ДФ.

ДФ поручује да су они који стоје иза овог напада „очигледно навикли да до властитих циљева долазе злочином“, како би присилили народну већину да устукне пред њиховим терором и да мирно и без отпора прихвати да зло победи добро.

„Овај кукавички чин нам даје само још већи подстрек и мотив да се одлучније окупимо 21. децембра на великом црквено-народном сабору у Никшићу, где ћемо показати наше национално јединство и потпуну спремност да бранимо нашу Цркву, народ и домове“, саопштио је ДФ.

(Танјуг/Вечерње новости, 11. 12. 2019)

Иван Костић: Двери најоштрије осуђују оружани напад на епископа Јоаникија и Давидовића

Очекујемо од Министарства унутрашњих послова Републике Србије да у што краћем року пронађу атентаторе на Миодрага Давидовића јер би се евентуалним заташкавањем овог дела унео додатни страх код наших сународника у Црној Гори.

Фото: Н. Неговановић/Политика

Миодраг Давидовић је синоним за правог и честитог Србина и Црногорца који се у своме досадашњем раду увек истицао и предњачио у бризи за свакога човека, који је остао егзистенцијално угрожен после пљачкашких приватизација у Црној Гори. Такође, велику пажњу у своме животу је посветио бризи за очување српске културне баштине, улажући  велику енергију у обнављање највећих светиња Српске Православне Цркве.

Због свега овога сигурно је постао мета појединцима из црногорске власти који су извршиоци свих НАТО налога, и који имају за циљ да угрозе безбедност српског народа у Црној Гори и унесу нестабилност на подручју Балкана.

Управо је ово и притисак на све људе од ауторитета у Црној Гори и Србији који се супротстављају нападима на Цркву и који су одлучни у одбрани светиња СПЦ које су тренутно угрожене због најаве усвајања скандалозног Закона о слободи вероисповести.

Државни врх Републике Србије који по члану 13. Устава има обавезу да се брине и штити интересе Срба ван Србије мора хитно да реагује по питању овога атентата и да у шта краћем року пронађе извршиоце и налогодавце овог вандалског чина. Уколико се случај овог атентата на једног од највећих српских привредника и добротвора из Црне Горе не реши, то је још један разлог да министар Небојша Стефановић поднесе оставку. До сада српска полиција није расветлила многобројне обрачуне међу криминалцима из Црне Горе која се дешавају на београдским улицама и која нарушавају безбедност грађана.

(Сајт Двери, 11. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар