Драго Драговић: О покушају убиства српског привредника из Црне Горе Миодрага Даке Давидовића

Kорист од убиства Миодрага Давидовића имао би, пре свега, Ђукановићев клептократски режим

Приликом освећења манастира Светог Саве на Голији, задужбине Миодрага Даке Давидовића, 13. маја 2012. године (Извор: Новости)

У наставку ћемо дати кратку и прелиминарну анализу покушаја убиства снајпером српског привредника из Црне Горе Миодрага Даке Давидовића, 10.12.2019. године oко 21 час код хотела Crowne plaza у Београду.

Покушај убиства, а не рањавање

Пошто је у медијима наведено да је пуцано из снајпера, то несумњиво значи да је реч о покушају убиства. По правилу, снајпер се не користи да би неко лице ранио, нити да би послао поруку, већ да би убио конкретну особу. Постоји много других начина да се пошаље порука конкретном лицу и сви су по злочинца много ефикаснији него пуцање из снајпера.

Наравно, не значи да се тиме не шаље порука другим лицима, с тим да је индикативно присуство епископа будимљанско-никшићког господина Јоаникија, који је такође могао бити мета. Снајпериста је, Богу хвала, погодио господина Давићовића у шаку, тако да исти није животно угрожен. Пуцањ је прошао кроз дебело хотелско стакло и делимично захваљујући прибраности телохранитеља господина Давидовића након првог пуцња, није било тежих последица.

Ко је Давидовић

Миодраг Дака Давидовић је привредник из Никшића, који у последње време живи у Београду. Има компаније за производњу алкохолних напитака, као и за грађевинске послове, а имао је и бензинску пумпу у Никшићу коју је продао. Специфичан је по небројеним примерима доброчинства, како појединцима тако и заједници, од којих су можда најпознатији:

1) Изградња прелепог манастира Светог Саве на планини Голији, што је крај одакле је Давидовић. Данас је то прилично напуштена област у близини граничног прелаза између данашње Црне Горе и Републике Српске.

2) Изградња и освештање у 2019. години, заједно са привредником из Бијељине господином Спасојем Албијанићем, спомен музеја код Старог Брода – посвећена више од 6000 српске нејачи поклане од стране Хрвата и муслимана 1942. у Старом Броду и Милошевићима. Тиме је одата почаст овим нашим новомученицима и дата прилика припадницима српског народа да се упознају са овим прећуткиваним злочином.

Maнастир Светог Саве на Голији (Извор)

Спекулише се да је разлог преласка Давидовића у Београд што се црногорски режим отворено спремао да опљачка или нанесе ко зна какво зло самом Давидовићу (притисци трају већ деценијама), тим пре што је према њему нарочито нетрпељив, с обзиром да Давидовић није пристао да одустане од Српства и активно је помагао и помаже СПЦ у бројним приликама.

За боље разумевање Давидовићевог избора да део посла прода и пређе да живи у Београд илустративна је судбина црногорског тајкуна Душка Кнежевића. Реч је о раније блиском пријатељу Ђукановића, ватреном заступнику црногорске „независности“ и приступања НАТО-у, који је близак свим структурама једног те истог тродеценијског режима. И поред свега, Кнежевић на крају долази у сукоб са Ђукановићем и разоткрива бројне малверзације режима (видео снимак давања мита за изборе Ђукановићевом функционеру и бившем градоначелнику Подгорице Стијеповићу, аудио снимци са секретаром Врховног државног тужилаштва Црне Горе где исти објашњава коме се и како даје мито и за шта, итд.), просто због тога што је рекет који му је режим тражио, иако је био бескрајно лојалан, постао неподношљив. Што би рекли комунисти – револуције једу своју децу или као што се може видети у биологији – паразитима треба домаћин. Тако и Ђукановићев режим, након распродаје природних богатстава и девастације привреде, проналази друге начине да „дође“ до новца како би одабрани опстајали на власти и лагодно живели.

Давидовић је, услед свог уверења, увек помагао и опозицију која је покушавала да штити (јако неуспешно) интересе српског народа у Црној Гори. Тим пре је исти трн у оку Ђукановићу.

Cui bono

Kорист од убиства Миодрага Давидовића имао би, пре свега, Ђукановићев клептократски режим. Давидовић је познат по томе да не може да се помири са стањем у Црној Гори где српски народ у континуитету деценијама трпи огромне притиске. Давидовић је, примера ради, новчано помагао Демократски фронт на изборима 2016. године. Кампања ДФ-а на тим изборима је до тада била најбоље осмишљена, али није дала резултата јер је Ђукановић, поред свих притисака и уцена појединаца из народа (запослењем и тсл.), приде инсценирао и „државни удар“ на дан избора. Та фарса и данас траје и коштала је поједине српске држављане боравка у притвору (и здравља), српске адвокате бројних новчаних казни, а по првостепеној пресуди (иако је питање да ли се то може звати пресудом) и изреченим казнама затвора опозиционим челницима. Убиством Давидовића, режим би уклонио финансијера одбране српског народа и СПЦ, који су у суштини и једина реална опасност по Ђукановићеву владавину.

Датум покушаја убиства је илустративан, с обзиром на присуство владике Јоаникија који је такође могао бити мета. Наиме, владика Јоаникије је пре 15-так дана позвао вернике на велики народни сабор у Никшићу заказан за 21.12.2019. године. Повод за сабор, коме је претходио Tројичидански сабор у Подгорици у мају 2019. године, јесте „нацрт закона о слободи вјере“ који је донео Ђукановићев режима а чију суштину представљају решења којим се предвиђа одузимање црквене имовине СПЦ.

Намера режима је да отме предметну имовину СПЦ и да је, савременим речником речено, „валоризује“. Како ће то учинити можете чути кроз речи истакнутог србомрсца – адвоката Николу Мартиновића – у видео запису испод, а које неодољиво подсећа на времена након 1945. године када су поједине цркве такође „валоризоване“ за потребе сточарства:

П. С. По евентуалном сазнању додатних чињеница, ова ће анализа бити допуњена.Categories: Српске земље

Tags: , , , , ,

Оставите коментар