Александар Вучић: Србија спремна да преговара о компромисном решењу косовског проблема

Председник Вучић подсетио да је Србија увек тражила компромис и да не жели да се наметне решење које ће бити у интересу само једне стране

Александар Вучић (Фото: Председништво Србије)

АТИНА – Србија је спремна да преговара о компромисном решењу косовског проблема, а ако неко мисли да дође у Београд и каже нам да признамо Косово и Метохију као независну земљу – то се неће догодити, рекао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу за грчки дневни лист Катимерини.

Вучић је, упитан о корекцији граница као могућем делу решења косовске кризе, поставио питање – о којим границама се говори, о онима које признају Кина, Русија, Грчка и Шпанија или онима које признају Француска, Немачка…

На поновљено питање новинара о сценарију размене територија, председник Вучић је подсетио да је Србија увек тражила компромис и да не жели да се наметне решење које ће бити у интересу само једне стране.

„Ми смо спремни и отворени да преговарамо о било каквом компромисном решењу. Неки помињу друге моделе, али не нуде нам ништа конкретно. Ако неко мисли да ће доћи у Београд и рећи нам да признамо Косово и Метохију као независну земљу, то се неће догодити“, рекао је Вучић.

Он је изразио захвалност Грчкој што није признала независност Косова и рекао да је „реч је о земљи која штити међународно право, упркос притисцима којима је по том питању била изложена“.

„Од мене нећете чути друге захтеве осим тога да желимо да се укину таксе од 100 одсто (које је увела влада Приштине на српске производе). Зато желимо да седнемо за сто, да разговарамо о том проблему и пробамо да нађемо решење“, рекао је Вучић у интервјуу који је дао приликом дводневне званичне посете Атини.

Да чувамо леђа једни другима

Вучић је додао да би Атина и Београд требало додатно да ојачају своје економске и политичке везе и „чувају леђа“ једни другима на међународној сцени.

Вучић је рекао да је промовисање трговинске размене од посебног значаја, али да је циљ и унапређење политичких односа како би две земље међусобно ојачале своје позиције у међународној заједници.

Он је додао да је водио разговоре са кинеским и европским званичницима у вези са завршетком тог пројекта.

Вучић је напоменуо да Европска унија готово свакодневно врши притисак на Београд због веза са Кином и Русијом, али инсистирао је Србија жели да одржи добре односе са тим земљама.

Он је нагласио да чланство у ЕУ остаје стратешки циљ Србије, и да је Србија много постигла на свом европском путу.

Вучић је такође рекао да ће Београд учинити све што може како би помогао и Европи и Грчкој у вези са проблемом миграната.

(Танјуг/РТВ, 11. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Ti, Vučiću, nisi Srbija!! Ko si ti da mimo odredbi Ustava Srbije i volje građana odlučuješ o pitanjima od nacionalnog značaja? Srbija nije spremna na kompromis sa teroristima! Srbija je spremna na razračunavanje sa onima koji krše njene zakone i ne poštuju njene interese!

  2. Председник државе не зна где су границе???

Оставите коментар