Црна Гора: СПЦ организује протест због закона о црквеној имовини

Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка позвале су верни народ на протест 21. децембра у Никшићу против новог Предлога закона о слободи вероисповести

Митрополија црногорско приморска (Извор: ИН4С)

Архијереји и свештенство Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке позвали су данас православни верни народ да се у што већем броју окупе у суботу, 21. децембра, на молитвеном црквеном Сабору у Никшићу и исказу протест против новог Предлога закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

У саопштењу Митрополије црногорско-приморске и Епархије никшићко-будимљанске се наводи да је реч о понижавајућем и дискриминаторском законском предлогу.

„Влада Црне Горе је утврђивањем оваквог Предлога закона показала да не поштује вољу држављана Црне Горе, који су у огромном броју (око 100.000) именом, презименом и потписом исказали свој став према дискриминаторном Предлогу закона”, наводи се у саопштењу достављеном Танјугу.

Указује се да из досадашњих активности на припреми овог законског прописа, свима треба да буде потпуно јасно да се ради о покушају да се овим законом прогоне, дискриминишу и понижавају Митрополија и епархије Српске Православне Цркве у Црној Гори.

„Да је ово закон против наше Цркве је фактички постало јасно после састанка са Зораном Пажином, јер је указано да су, мимо правне логике и противно Уставу, остале традиционалне Цркве и верске заједнице наводно заштићене уговорима које су раније закључиле са владом. Закон – ако је закон – онда треба да важи за све, а не да је, као у овом случају, уперен и писан против наше Цркве која је и претходно дискриминисана одбијањем владе да и са њом закључи исти уговор”, стоји у саопштењу.

Зоран Пажин, потпредседник Владе Црне Горе и министар правде (Фото: Б. Ћупић/Гов.ме)

Истиче се да је на данашњем састанку архијерејских протопрезвитера Митрополије црногорско-Приморске и Епархије будимљанско-никшићке, одржаном у манастиру Светог Луке у Жупи Никшићкој, а поводом утврђивања тзв. „иновираног” Предлога закона о слободи вероисповести исказана одлучност да се снажно одупру оваквом понижењу Православне цркве.

У томе, истичу, очекују пуну подршку свих православних верника, без обзира на њихово лично и политичко опредељење, будући да је обавеза сваког православног верника, без изузетка, да јасно и гласно подигне свој глас против оваквих и сличних бруталних атака и мешања секуларне државе у црквени поредак ради, како се наводи, „отимачине црквене имовине по комунистичким и другим револуционарним методама”.

У саопштењу се наводи и да јучерашња тврдња потпредседника Владе Црне Горе, Зорана Пажина, да је Црква одбијала да разговара о препорукама Венецијанске комисије, најблаже речено, служи обмањивању јавности. „Влада је од наше Цркве добила аргументоване примедбе на Предлог закона (на преко 90 страница) у којима је посебна пажња, поред осталог, посвећена препорукама Венецијанске комисије”, наводи се, преноси Танјуг.

Додаје се да је предлагао да се разговара и о осталим важним питањима верских права (реституције, обештећења, гаранције имовине и поштовање правног континуитета цркава и верских заједница) у Црној Гори, те да се дијалог не ограничава на начин на који је то условљавала делегација Владе у свом крњем мандату.

„Упорно су одбијали дијалог исказима да су та питања од носилаца највиших политичких функција проглашена за политичка и да су за њих то првенствено политичка, а не питања основних људских права”, наводи се у саопштењу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 12. 2019)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар