Повлачи се уџбеник историје са „позитивним“ странама Данка у крви

Уџбеник историје за седми разред у коме је данак у крви описан као пут успона на друштвеној лествици неће бити коришћен од наредне године

Спорни уџбеник из историје, чији је издавач „Бигз школство“, и у коме се наводи да је данак у крви омогућавао дечацима да напредују на друштвеној лествици, следеће школске године се неће наћи пред ученицима.

Иако надлежни признају да је питање позитивних страна данка у крви у једном делу неумесно, ова књига ће бити повучена јер ће се од септембра користити нови уџбеници који се управо прегледају.

Да је овакво формулисање једног од најјезивијих делова наше историје проблематично, сматра и др Златко Грушановић, директор Завода за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ), тела које је основано одлуком Владе Србије и које даје предлог да се уџбеник одобри или не.

Спорни одељак из уџбеника о данку у крви

„Пасус о данку у крви, у контексту целе лекције, мање је проблематичан, колико је неспретно срочено питање о предностима данка у крви. Ове године биће изабрани нови уџбеници, тако да се ово ‘Бигзово’ издање више неће користити“, рекао је Грушановић за Курир.

На питање како је дошло до ове „омашке“, Грушановић каже да су, упркос стручности и преданости чланова комисије које одобравају уџбенике, грешке увек могуће.

„Завод са свим сарадницима, а то су професори на факултету и наставници, којих у овом тренутку има у преко 200 комисија, покушава да укаже на сваку грешку у уџбенику, односно да професионално уради стручну оцену како би до ученика стигао уџбеник према стандардима квалитета. Међутим, грешке се увек могуће и тако је вероватно и овај неспретно формулисан задатак промакао комисији“, закључује Грушановић.

Историчар Миле Бјелајац истиче да не постоји ништа позитивно у пракси насилног одузимања деце од мајки.

„Сам назив данак у крви говори о чему се ту радило. То је било потпуно одрођивање деце од њихових родитеља, али и народа. Наравно да се могу наћи примери да је неко од те деце касније напредовао у Османском царству, али напредовао је као муслиман. Остали су пунили јарке, страдајући у турским походима“, рекао је Бјелајац.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Мондо, 2. 12. 2019)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Да будемо савремени. СНС је добар зато што онима које он отме од српског народа нуди успех и напредак у животу, без обзира на рад, заслуге и образовање.
    Будите сигурни да ће нови уџбеник бити гори, као што је све овде временом у том тренду.

Оставите коментар