Шведска књижевница због награде Хандкеу изашла из Нобеловог комитета

Шведска књижевница и критичарка Гун-Брит Сундстром иступила је из Нобеловог комитета због додељивања награде књижевнику Петеру Хандкеу

Гун-Брит Сундстром (Фото: Norstedts)

Два спољна члана Нобеловог комитета поднела су оставке након што су изнели критике на рачун Шведске академије.

Писац Кристофер Леандор је навео да даје оставку на чланство у Комитету јер, како је образложио, нема ни времена ни стрпљења да чека да се то тело реформише.

Он је, међутим, напоменуо да његова одлука није повезана са одлуком Комитета да додели Нобелову награду за 2019. годину аустријском писцу Петру Хандкеу.

Шведска књижевница и критичарка Гун-Брит Сундстром с друге стране као разлог за подношење оставке навела је управо доделу Нобелове награде аустријском писцу Петеру Хандкеу, преноси Танјуг.

Она је у саопштењу навела да се из образложења одлуке о додели награде Хандкеу може закључити да је књижевност изнад политике, истакавши да она не дели тај став.

Хандке је критикован због приказивања Србије као жртве током балканских ратова и присуствовања сахрани бившег југословенског председника Слободана Милошевића, навела је британска новинска агенција Ројтерс.

Опрема: Стање ствари

(Факти, 2. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

  1. Она је политички критичар а не књижевни! И није јој место у Нобеловом комитету.

  2. Овакви поступци неких чланова Нобеловог комитета показују да се прочишћава. Непријатељима истине смета Петер Хандке са својим делима. Па, и нека иду, то ће бити боље за Комитет. А нама показује каква су још увек мишљења присутна у тој, много жељеној Европској унији.

  3. Она говори о моралу, и те како смо били жртве НАТО геноцида од којих је њена држава једна од учесника.
    Српском народу је требало доделити нобелову награду за преживљавање свега онога што су претрпели .

Оставите коментар