Александар Вучић: Нико не пита како је Бошко Обрадовић дипломирао пред функционером своје странке Ломпаром

Је л’ треба да сумњамо у академску честитост Ломпара, упитао је председник Србије

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Политика)

Синиши Малом многи не праштају оно што су сами себи опростили

Председник Александар Вучић изјавио је да ће предложили да држава финансира дигитализацију свих досадашњих доктората и магистарских радова, како би свако могао да их чита и суди по квалитету, а не по политичким симпатијама.

Тако би се, верује, показало да Синиши Малом многи не опраштају оно што су сами себи већ опростили.

„Је л’ питао неко како је Бошко Обрадовић, који, признајмо, нема к дипломски положио пред чланом своје странке, и то високим функционером, Миланом Ломпаром. Је л’ треба да сумњамо у академску честитост Ломпара?”, упитао је он.

Зато, каже, треба дигитализовати све докторате, да се сви радови виде, да све буде „црно на бело”, а не да се случајеви отварају према томе како се ко коме политички свиђа.

„Предложићу, не знам ко је надлежан, проверићу, да држава плати дигитализацију свих доктората и магистарских радова ранијих периода, да сваки човек може да прочита, на пример Пајтићев рад, и упореди. Да буде све црно на бело, и Карапанџин рад да може да се прочита и сваки други. Да се онда људи опредељују према чињеницама, а не према томе ко им је симпатичан или не”, рекао је.

Питање академске честитости је веома битно, каже председник, а кад је реч о Синиши Малом, казао је да се ради о врло способном младом човеку и додаје да не жели да улази у одлуке и да показује ту врсту непоштовања, чак ни према онима који доносе политичке, а не академске одлуке, под политичким притиском.

Подсетио је грађане да је оспорено као плагијат и једно дело великог писца, Данила Киша.

„У Паризу Кишу нису говорили да је плагијатор”, рекао је и подсетио да су иза Киша остала само велика дела.

Истакао је да ће дати све од себе да се у наредном периоду из свега тога склони, да је рекао већ шта мисли о свему, па тако и о блокади Ректората, Ђури који је тукао, као и о етичком одбору Универзитета, којег није брига за стручну комисију ФОН-а, која је рекла супротно…

„ Нећу да наносим штету Београдском Универзитету. Срећан сам због једне ствари, а то је да је у време „диктатуре и аутократије” тако нешто могуће у Србији”, додао је он

Вучић се осврнуо и на нападе на министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића због студија на Мегатренду. „Многи из раније власти су се хвалили и ишли код власника Мегатренда, од Тадића до Ивице. Ја никада. Не бих се стидео и да сам ишао, али нисам никада био. Док су узимали паре од тог човека, био им је добар”, рекао је он.

Вучић је казао да није желео гашење тог приватног универзитета, као ни било којег другог.

Истакао је да жели да приватни универзитету расту, иако не могу данас да се мере са државним, али су потребни, снажнији.

„Немојте да их рушимо и убијамо. Шта ћемо да радимо са дипломама Вука Вучуревића, он је исто завршио Мегатренд, шта са Марком Ђуришићем, да им кажемо „не ваља вам диплома”, да се само иживљавамо као они над Небојшом и Синишом, јер су се дрзнули да кажу колико је Ђилас крао пара. Само због тога се води кампања против њих”, рекао је он.

Вучић је подвукао значај академске честитости, указујући да зна колико се он као студент мучио да добије 10 код тадашње своје професорке, а сада политичког противника, Весне Ракић Водинелић. „Данима и ноћима сам морао да читам књигу да бих могао да прођем. Код ње и код Лабуса, и многих других који су мислили другачије од мене. Политичка честитост не сме да буде политички инструмент”, подвукао је он.

Јер, каже, није од оних што могу једном да прочитају и све запамте.

„Што рекао једном Зоран Живковић за мене: „Вучић је глуп, али много вредан, а ти су најопаснији”, рекао је Вучић, уз осмех, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Уста моја, хвалите ме. Јесте, треба да се омогући баба серама да читају докторате и да доносе свој суд о њиховој ваљаности. Вучићу, много дуго ово радиш и све си огавнији. Реци право, онако као врстан правник, ма шта као правник, као стручњак опште праксе, колико живота би требало да проведеш на робији због овог упропашћавања Србије? Знаш и то, 100%.

  2. Човек исплива из воде али из сопствених лажи тешко, давиш се човече преко главе ти је.

Оставите коментар